Zupa pomidorowa
- Całkowity czas 1 godz. 58 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 48 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1000 g Mięsa
1 l Wody
1 Marchewka
1 Pietruszka
Kawalek Selera
Kawalek Por
1 Cebula
1 łyżeczka Vegety
Koncentrat pomidorowy
100 ml Śmietanka 30%
4 goździk Czosnku
2 łyżka Mąka
Przyprawy
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Mięso, najlepiej mieszanka wołowego (np. łata, szponder) i indyka (golonka, szyja lub skrzydło), wpłukać w zimnej wodzie.
Etap 2 /8
Do misy wrzuć przyprawy (pieprz, ziele, listek), Vegetę, mięso i warzywa (marchew, seler, pietruszka, por, cebula).
Etap 3 /8
Wlej wodę - tyle, aby przykryła mięso.
Etap 4 /8
Gotuj pod ciśnieniem przez 50 minut.
Etap 5 /8
Po ugotowaniu wyjmij mięso i dolej do misy ok. 1 litr wody.
Etap 6 /8
Dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek (ok. 4 ząbki), następnie dodaj 100 ml śmietanki 30%, uprzednio posolonej.
Etap 7 /8
Dodaj łyżkę mąki wymieszanej z 50 ml wody, posól.
Etap 8 /8
Gotuj przez ok 6-7 minut. W międzyczasie czasie dopraw wedle uznania (pieprz, sól, papryka słodka, szczypta bazylii).