Zupa rybna - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Zupa rybna

Review 5 stars (average)

-/5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1.2 l Delikatnego bulionu (dowolnego)

  • 200 g Filetu z dorsza

  • 250 g Filetu z łososia

  • 4 Ziemniaki

  • 100 g Mrożonego, zielonego groszku

  • 1 Mały por

  • 2 Laski selera naciowego

  • 2 Ząbki czosnku

  • 0.75 łyżeczka Pieprzu ziołowego

  • Cytryna

  • 50 ml Słodkiej śmietanki 12% lub 30%

  • 1 liść Laurowy

  • 1 łyżka Koperku

  • 1 łyżka Oleju roślinnego

  • Sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Przygotuj składniki. Ryby umyj, oczyść z ości i skóry, a następnie pokrój w sporą kostkę. Pora (jasną część) poszatkuj w półplasterki. Seler naciowy obierz i pokrój w małą kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Koperek poszatkuj. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem i zetrzyj odrobinę skórki. Zwróć uwagę, żeby ścierać tylko żółtą część.

Etap 2 /5

Rozgrzej urządzenie, a następnie dodaj 1 łyżkę oleju roślinnego. Wrzuć pociętego pora i seler naciowy. Smaż często mieszając. Na pół minuty przed końcem dodaj czosnek.

Etap 3 /5

Dodaj ziemniaki, bulion i liść laurowy. Domknij pokrywę i gotuj pod ciśnieniem.

Etap 4 /5

Otwórz urządzenie. Dodaj rybę, groszek, skórkę z cytryny, pieprz ziołowy i gotuj przez kilka minut. Cook4me po przejściu w tryb duszenia w początkowym czasie będzie się rozgrzewał. To wystarczy, aby ryba zaczęła się ścinać. Po ok. 3 minutach zupa zacznie bulgotać. Mieszaj wtedy wszystko co jakiś czas. Rób to jednak bardzo delikatnie. Wystarczy minuta takiego gotowania. Nie utrzymuj dłużej „bulgotania”, bo ryba miejscami się rozpadnie i stanie się sucha.

Etap 5 /5

Do gotowej zupy dodaj śmietanę i koperek. Jeśli jesteś na diecie, bądź wolisz delikatniejsze zupy – użyj słodkiej śmietanki 12%. Jeśli preferujesz pełniejsze smaki możesz dodać 30%. Spróbuj i dodaj sól oraz pieprz wg uznania. Odstaw danie na 20 minut, aż smaki się przegryzą.