Jajka zapiekane z ricottą i szpinakiem
- Całkowity czas 25 min.
- 12 min.
Czas przygotowania - 13 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 Szalotka
0.5 Pomarańcza
100 g Ricotta
90 g Śmietanka 36%
Sól, pieprz
200 g Świeży szpinak
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
20 g Masło lekko solone
2 Jajka
Akcesoria
Garnek Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 2 /8
Drobno posiekaj szalotkę i zetrzyj skórkę z połowy pomarańczy.
Etap 3 /8
W misce wymieszaj ricottę ze śmietanką. Dodaj posiekaną szalotkę, skórkę z pomarańczy i dopraw.
Etap 4 /8
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie masło. Dodaj szpinak. Wrzuć liście. Dopraw.
Etap 5 /8
Podziel szpinak na 2 małe naczynia żaroodporne, dodaj krem.
Etap 6 /8
Wbij jajka i umieść po jednym jajku w każdym naczyniu.
Etap 7 /8
Przykryj każde naczynie pokrywką i piecz przez 10 minut.
Etap 8 /8
Podawaj na gorąco.