Wegetariańska lasagne ze szpinakiem i ricottą - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegetariańska lasagne ze szpinakiem i ricottą

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 800 g Szpinak świeży

  • 300 g Cebula

  • 4 goździk Czosnek

  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek

  • 500 g Ricotta

  • 50 ml Śmietanka 30%

  • 6 Jajka

  • 12 kawałek Lasagne

  • 50 g Parmezan tarty

  • Sól

  • Pieprz

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Umyj szpinak i usuń grube łodygi. Posiekaj liście. Obierz cebulę i czosnek, następnie drobno je posiekaj.

  • 800g Szpinak świeży
  • 300g Cebula
  • 4goździk Czosnek

Etap 2 /7

Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Zeszklij cebulę na oliwie z oliwek, a gdy zacznie mięknąć, dodaj część szpinaku i smaż przez kilka minut. Mieszaj drewnianą łyżką. Zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj resztę szpinaku, regularnie mieszając. Smaż, aż szpinak zwiędnie. Pod koniec dodaj czosnek. Odstaw.

  • 1łyżeczka Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Etap 3 /7

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Etap 4 /7

W misce energicznie wymieszaj jajka, śmietankę, ricottę i połowę parmezanu przy pomocy trzepaczki, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw.

  • 500g Ricotta
  • 50ml Śmietanka 30%
  • 6 Jajka
  • 50g Parmezan tarty

Etap 5 /7

W dużej patelni rozprowadź jedną trzecią masy śmietanowo-serowej. Przykryj płatami lasagne. W razie potrzeby połam je, aby pokryły całą powierzchnię patelni. Dodaj połowę szpinaku, jedną trzecią parmezanu i kolejną trzecią masy. Przykryj płatami lasagne. Powtórz czynność i zakończ pozostałą masą. Posyp resztą parmezanu.

  • 12kawałek Lasagne

Etap 6 /7

Piecz przez 25 minut. Aby uzyskać efekt zapieczenia, użyj funkcji grilla na 2 minuty, uważnie obserwując zrumienienie. Lasagne powinna być złocista.

Etap 7 /7

Podawaj od razu po przygotowaniu!