Wegetariańska lasagne ze szpinakiem i ricottą
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
800 g Szpinak świeży
300 g Cebula
4 goździk Czosnek
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
500 g Ricotta
50 ml Śmietanka 30%
6 Jajka
12 kawałek Lasagne
50 g Parmezan tarty
Sól
Pieprz
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Umyj szpinak i usuń grube łodygi. Posiekaj liście. Obierz cebulę i czosnek, następnie drobno je posiekaj.
Etap 2 /7
Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Zeszklij cebulę na oliwie z oliwek, a gdy zacznie mięknąć, dodaj część szpinaku i smaż przez kilka minut. Mieszaj drewnianą łyżką. Zmniejsz ogień i stopniowo dodawaj resztę szpinaku, regularnie mieszając. Smaż, aż szpinak zwiędnie. Pod koniec dodaj czosnek. Odstaw.
Etap 3 /7
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Etap 4 /7
W misce energicznie wymieszaj jajka, śmietankę, ricottę i połowę parmezanu przy pomocy trzepaczki, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw.
Etap 5 /7
W dużej patelni rozprowadź jedną trzecią masy śmietanowo-serowej. Przykryj płatami lasagne. W razie potrzeby połam je, aby pokryły całą powierzchnię patelni. Dodaj połowę szpinaku, jedną trzecią parmezanu i kolejną trzecią masy. Przykryj płatami lasagne. Powtórz czynność i zakończ pozostałą masą. Posyp resztą parmezanu.
Etap 6 /7
Piecz przez 25 minut. Aby uzyskać efekt zapieczenia, użyj funkcji grilla na 2 minuty, uważnie obserwując zrumienienie. Lasagne powinna być złocista.
Etap 7 /7
Podawaj od razu po przygotowaniu!
