Wegetariańska lasagne ze szpinakiem i kozim serem - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wegetariańska lasagne ze szpinakiem i kozim serem

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 30 min.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 800 g Szpinak świeży

  • 200 g Cebula

  • 4 kawałek Czosnek

  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek

  • 12 szt. Lasagne

  • 150 g Ser kozi, świeży

  • 50 g Parmezan tarty

  • 750 ml Sos beszamelowy

  • Sól

  • Pieprz

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Umyj szpinak i usuń grube łodygi. Posiekaj liście. Obierz cebulę i czosnek, następnie drobno je posiekaj.

  • 800g Szpinak świeży
  • 200g Cebula
  • 4kawałek Czosnek

Etap 2 /6

Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Zeszklij cebulę na oliwie z oliwek, a gdy zacznie mięknąć, dodaj część szpinaku i smaż przez kilka minut. Mieszaj drewnianą łyżką. Zmniejsz ogień, stopniowo dodawaj pozostały szpinak i regularnie mieszaj. Smaż, aż szpinak zwiędnie. Pod koniec dodaj czosnek. Odstaw.

  • 1łyżeczka Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Etap 3 /6

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Etap 4 /6

W dużej patelni rozprowadź jedną czwartą sosu beszamelowego. Przykryj płatami lasagne. W razie potrzeby połam je, aby całkowicie pokryły dno patelni. Dodaj połowę szpinaku, kolejną ćwiartkę beszamelu, jedną trzecią parmezanu i połowę sera koziego. Przykryj płatami lasagne. Powtórz układanie warstw, kończąc płatami lasagne i pozostałym beszamelem. Posyp resztą parmezanu.

  • 12szt. Lasagne
  • 150g Ser kozi, świeży
  • 50g Parmezan tarty
  • 750ml Sos beszamelowy

Etap 5 /6

Piecz przez 25 minut. Aby uzyskać efekt zapieczenia, użyj funkcji grilla na 2 minuty, uważnie kontrolując zrumienienie. Lasagne powinna być złocista.

Etap 6 /6

Podawaj od razu po przygotowaniu!