Wegetariańska lasagne ze szpinakiem i kozim serem
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
800 g Szpinak świeży
200 g Cebula
4 kawałek Czosnek
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
12 szt. Lasagne
150 g Ser kozi, świeży
50 g Parmezan tarty
750 ml Sos beszamelowy
Sól
Pieprz
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Umyj szpinak i usuń grube łodygi. Posiekaj liście. Obierz cebulę i czosnek, następnie drobno je posiekaj.
Etap 2 /6
Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Zeszklij cebulę na oliwie z oliwek, a gdy zacznie mięknąć, dodaj część szpinaku i smaż przez kilka minut. Mieszaj drewnianą łyżką. Zmniejsz ogień, stopniowo dodawaj pozostały szpinak i regularnie mieszaj. Smaż, aż szpinak zwiędnie. Pod koniec dodaj czosnek. Odstaw.
Etap 3 /6
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Etap 4 /6
W dużej patelni rozprowadź jedną czwartą sosu beszamelowego. Przykryj płatami lasagne. W razie potrzeby połam je, aby całkowicie pokryły dno patelni. Dodaj połowę szpinaku, kolejną ćwiartkę beszamelu, jedną trzecią parmezanu i połowę sera koziego. Przykryj płatami lasagne. Powtórz układanie warstw, kończąc płatami lasagne i pozostałym beszamelem. Posyp resztą parmezanu.
Etap 5 /6
Piecz przez 25 minut. Aby uzyskać efekt zapieczenia, użyj funkcji grilla na 2 minuty, uważnie kontrolując zrumienienie. Lasagne powinna być złocista.
Etap 6 /6
Podawaj od razu po przygotowaniu!
