Bavette z sosem ze świeżego szpinaku
- Całkowity czas 33 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
150 g Guanciale (podgardle)
300 g Świeżego szpinaku
250 g Makaronu bavette lub linguine/spaghetti
Startego sera Parmigiano Reggiano
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Guanciale pokrój w paski i dodaj na suchą patelnię.
Etap 2 /7
Wstaw na niski ogień, aby wytopić tłuszcz. Gdy tłuszcz się wytopi, podnieś delikatnie ogień i kontynuuj smażenie, aby guanciale nabrało złotobrązowego koloru oraz chrupkości. Zdejmij guanciale na papier kuchenny, pozostawiając tłuszcz na patelni.
Etap 3 /7
Włóż szpinak na patelnię z tłuszczem. Podnieś temperaturę i smaż do momentu, aż szpinak straci objętość.
Etap 4 /7
Przestudź szpinak i przełóż do kielicha blendera. Zblenduj i przełóż na patelnię, pozostawiając na niskiej temperaturze.
Etap 5 /7
Makaron ugotuj al dente we wrzącej osolonej wodzie, odcedź i przełóż na patelnię z sosem. Dodaj pół chochli wody z gotowania makaronu i wymieszaj dokładnie.
Etap 6 /7
Dodaj połowę guanciale. Zdejmij z ognia, dodaj połowę startego sera Parmigiano Reggiano i wymieszaj.
Etap 7 /7
Podaj na talerzach dodając na wierzch pozostałe guanciale oraz pozostały ser Parmigiano Reggiano.