Bavette z sosem ze świeżego szpinaku - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Włoska Akademia Kulinarna
Przepis według Włoska Akademia Kulinarna

Bavette z sosem ze świeżego szpinaku

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 33 min.
  • Czas przygotowania
    8 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 150 g Guanciale (podgardle)

  • 300 g Świeżego szpinaku

  • 250 g Makaronu bavette lub linguine/spaghetti

  • Startego sera Parmigiano Reggiano

  • Sól

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Guanciale pokrój w paski i dodaj na suchą patelnię.

  • 150g Guanciale (podgardle)

Etap 2 /7

Wstaw na niski ogień, aby wytopić tłuszcz. Gdy tłuszcz się wytopi, podnieś delikatnie ogień i kontynuuj smażenie, aby guanciale nabrało złotobrązowego koloru oraz chrupkości. Zdejmij guanciale na papier kuchenny, pozostawiając tłuszcz na patelni.

Etap 3 /7

Włóż szpinak na patelnię z tłuszczem. Podnieś temperaturę i smaż do momentu, aż szpinak straci objętość.

  • 300g Świeżego szpinaku

Etap 4 /7

Przestudź szpinak i przełóż do kielicha blendera. Zblenduj i przełóż na patelnię, pozostawiając na niskiej temperaturze.

Etap 5 /7

Makaron ugotuj al dente we wrzącej osolonej wodzie, odcedź i przełóż na patelnię z sosem. Dodaj pół chochli wody z gotowania makaronu i wymieszaj dokładnie.

  • 250g Makaronu bavette lub linguine/spaghetti
  • Sól

Etap 6 /7

Dodaj połowę guanciale. Zdejmij z ognia, dodaj połowę startego sera Parmigiano Reggiano i wymieszaj.

  • garść Startego sera Parmigiano Reggiano

Etap 7 /7

Podaj na talerzach dodając na wierzch pozostałe guanciale oraz pozostały ser Parmigiano Reggiano.