Sakiewki z kurczaka ze szpinakiem i czosnkiem z sosem bazyliowym
- Całkowity czas 1 godz. 3 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 33 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
3 łyżka Oliwa z Oliwek
500 g Pierś z kurczaka
200 g Szpinak mrożony rozdrobniony
3 Ząbki Czosnku
200 g Serek Mascarpone
Gałka Muszkatołowa
Sól
Pieprz
4 łyżeczka Pesto Bazyliowe
Czas przygotowania
Etap 1 /7
FARSZ: Rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek w Cook4me w programie mocne smażenie na 4 minuty. Wrzuć rozdrobniony szpinak mrożony lub świeży, poczekaj, aż się roztopi dodaj do niego 3 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem według swojego uznania.
Etap 2 /7
Odstaw do osobnego naczynia, pozostaw, aż lekko się ostudzi i dodaj 3 łyżki serka mascarpone. Wymieszaj, by uzyskać kremową konsystencję. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
Etap 3 /7
Piersi z kurczaka podziel na dwie połówki i osusz. Dopraw z każdej strony solą i pieprzem. Rozetnij wzdłuż, ale nie do końca, by stworzyć miejsce na farsz.
Etap 4 /7
Napełnij sakiewki farszem i zepnij je wykałaczkami lub nicią kuchenną.
Etap 5 /7
Wlej do urządzenia 200 ml wody. Połóż sakiewki na koszyku do gotowania na parze i gotuj 25 minut w programie gotowanie na parze.
Etap 6 /7
SOS: Do małego rondelka dodaj serek mascarpone według swojego uznania - w moim przypadku to było 4 łyżki. Gotuj go na małym ogniu do uzyskania kremowej konsystencji.
Etap 7 /7
Do serka dodaj pesto bazyliowe (np. Barilla). Dopraw według uznania solą i pieprzem.
