Makaron świderki z tuńczykiem, czosnkiem i sosem cytrynowym - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Makaron świderki z tuńczykiem, czosnkiem i sosem cytrynowym

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 46 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    26 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 4 goździk Czosnek

  • 10 cl Oliwa z oliwek

  • 280 g Tuńczyk w zalewie (2 puszki)

  • 0.5 Cytryna, wyciśnięty sok

  • 50 cl Śmietanka 30%

  • 25 cl Woda

  • 1 łyżeczka Suszone oregano

  • 400 g Makaron świderki

  • 1 łyżka Świeży szczypiorek

  • 0.5 Cytryna ekologiczna, skórka

  • Sól, pieprz

Akcesoria

  • Garnek
    Garnek

Czas przygotowania

Etap 1 /5

Obierz ząbki czosnku i pokrój je w cienkie paski. Rozgrzej oliwę z oliwek w małym garnku na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, ale nie spalona, dodaj dwie trzecie posiekanego czosnku. Smaż czosnek przez 4 minuty, aż lekko się zarumieni. Przełóż na ręcznik papierowy i pozostaw do ostygnięcia.

  • 4goździk Czosnek
  • 10cl Oliwa z oliwek
  • Garnek

Etap 2 /5

Napełnij duży garnek wodą, dodaj sól i doprowadź do wrzenia.

  • Garnek

Etap 3 /5

Gdy mały garnek i oliwa ostygną, dodaj jedną trzecią pozostałego czosnku i połowę odsączonego tuńczyka. Gotuj na małym ogniu, aby odparować wilgoć, a następnie wlej sok z cytryny. Pozwól, aby całość zredukowała się ponownie. Dodaj śmietanę i wodę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 6 minut. Za pomocą ręcznego blendera zmiksuj sos na gładką, jednolitą konsystencję. Spróbuj i dopraw do smaku solą i odrobiną pieprzu, a na koniec dodaj suszone oregano. Odstaw na bardzo mały ogień.

  • 4goździk Czosnek
  • 280g Tuńczyk w zalewie (2 puszki)
  • 0.5 Cytryna, wyciśnięty sok
  • 50cl Śmietanka 30%
  • 25cl Woda
  • 1łyżeczka Suszone oregano
  • Garnek

Etap 4 /5

Ugotuj makaron w dużym garnku z gotującą się wodą przez około 11 minut (czas gotowania może się różnić w zależności od marki makaronu). Odcedź na sicie i przełóż z powrotem do garnka. Dodaj kremowy sos z tuńczyka i wymieszaj na małym ogniu. Pokrój szczypiorek na kawałki o długości 1,5 cm.

  • 400g Makaron świderki
  • 1łyżka Świeży szczypiorek
  • Garnek

Etap 5 /5

Ułóż makaron w płytkich naczyniach i udekoruj pozostałym pokruszonym tuńczykiem, chrupiącymi płatkami czosnku, szczypiorkiem i odrobiną skórki z cytryny. Smacznego!

  • 4goździk Czosnek
  • 280g Tuńczyk w zalewie (2 puszki)
  • 1łyżka Świeży szczypiorek
  • 0.5 Cytryna ekologiczna, skórka

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
10 min.

Makaron z tuńczykiem i oliwkami

ratings.NaN

Makaron świderki z tuńczykiem, czosnkiem i sosem cytrynowym - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
Kathy
16 min.

Kremowy makaron z mięsem mielonym i sosem serowym

Review 5 stars (average)

2 Recenzje

Makaron świderki z tuńczykiem, czosnkiem i sosem cytrynowym - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Kremowy makaron z mięsem mielonym i sosem serowym
Tefal
Tefal
20 min.

Makaron z grzybami i sosem orzechowym

ratings.NaN

Makaron świderki z tuńczykiem, czosnkiem i sosem cytrynowym - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Makaron z grzybami i sosem orzechowym
Zarazwracampl
20 min.

Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem

ratings.2.9

6 Recenzje

Makaron świderki z tuńczykiem, czosnkiem i sosem cytrynowym - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem
Tefal
Tefal
35 min.

Zapiekane kulki makaronowe z serem i ostrym sosem

ratings.NaN

Makaron świderki z tuńczykiem, czosnkiem i sosem cytrynowym - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Zapiekane kulki makaronowe z serem i ostrym sosem