Lasagne z wołowiną, sosem pomidorowym i mozzarellą
- Całkowity czas 1 godz. 25 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
80 g Cebula
100 g Marchewka
2 kawałek Czosnek
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
350 g Wołowina mielona
1 l Passata pomidorowa
2 łyżeczka Tymianek suszony
12 liść Lasagne
120 g Mozzarella
750 ml Sos beszamelowy
Sól
Pieprz
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz cebulę, marchew i czosnek, następnie drobno je posiekaj.
Etap 2 /6
Rozgrzej średniej wielkości nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Zeszklij cebulę i marchew na oliwie z oliwek, a gdy zaczną mięknąć, dodaj mieloną wołowinę i posiekany czosnek. Smaż mięso przez kilka minut na dużym ogniu. Dodaj pomidory, tymianek i dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj drewnianą łyżką. Duś na małym ogniu przez 20 minut. Odstaw.
Etap 3 /6
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Etap 4 /6
W dużej nieprzywierającej patelni rozprowadź warstwę sosu pomidorowego (około jedną trzecią). Przykryj płatami lasagne. W razie potrzeby połam je, aby całkowicie pokryły dno patelni. Dodaj jedną trzecią sosu pomidorowego, jedną trzecią mozzarelli pokrojonej na kawałki oraz jedną trzecią sosu beszamelowego. Układaj warstwy naprzemiennie, kończąc beszamelem posypanym mozzarellą.
Etap 5 /6
Piecz przez 25 minut. Aby uzyskać efekt zapieczenia, włącz funkcję grilla na 2 minuty, uważnie obserwując zrumienienie.
Etap 6 /6
Podawaj od razu po przygotowaniu!
