Lasagne z wołowiną, sosem pomidorowym i mozzarellą - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Lasagne z wołowiną, sosem pomidorowym i mozzarellą

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 25 min.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    40 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 80 g Cebula

  • 100 g Marchewka

  • 2 kawałek Czosnek

  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek

  • 350 g Wołowina mielona

  • 1 l Passata pomidorowa

  • 2 łyżeczka Tymianek suszony

  • 12 liść Lasagne

  • 120 g Mozzarella

  • 750 ml Sos beszamelowy

  • Sól

  • Pieprz

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Obierz cebulę, marchew i czosnek, następnie drobno je posiekaj.

  • 80g Cebula
  • 100g Marchewka
  • 2kawałek Czosnek

Etap 2 /6

Rozgrzej średniej wielkości nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Zeszklij cebulę i marchew na oliwie z oliwek, a gdy zaczną mięknąć, dodaj mieloną wołowinę i posiekany czosnek. Smaż mięso przez kilka minut na dużym ogniu. Dodaj pomidory, tymianek i dopraw solą oraz pieprzem. Mieszaj drewnianą łyżką. Duś na małym ogniu przez 20 minut. Odstaw.

  • 1łyżeczka Oliwa z oliwek
  • 350g Wołowina mielona
  • 1l Passata pomidorowa
  • 2łyżeczka Tymianek suszony
  • Sól
  • Pieprz

Etap 3 /6

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Etap 4 /6

W dużej nieprzywierającej patelni rozprowadź warstwę sosu pomidorowego (około jedną trzecią). Przykryj płatami lasagne. W razie potrzeby połam je, aby całkowicie pokryły dno patelni. Dodaj jedną trzecią sosu pomidorowego, jedną trzecią mozzarelli pokrojonej na kawałki oraz jedną trzecią sosu beszamelowego. Układaj warstwy naprzemiennie, kończąc beszamelem posypanym mozzarellą.

  • 12liść Lasagne
  • 120g Mozzarella
  • 750ml Sos beszamelowy

Etap 5 /6

Piecz przez 25 minut. Aby uzyskać efekt zapieczenia, włącz funkcję grilla na 2 minuty, uważnie obserwując zrumienienie.

Etap 6 /6

Podawaj od razu po przygotowaniu!