Lasagne z wołowiną, sosem pomidorowym i ricottą - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Lasagne z wołowiną, sosem pomidorowym i ricottą

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 15 min.
  • Czas przygotowania
    30 min.
  • Gotowanie
    45 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 80 g Cebula

  • 100 g Marchewka

  • 2 goździk Czosnek

  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek

  • 350 g Wołowina mielona

  • 1 l Passata pomidorowa

  • 2 łyżeczka Tymianek suszony

  • 500 g Ricotta

  • 50 ml Śmietanka 30%

  • 6 sztuka Jajka

  • 12 szt. Lasagne

  • 100 g Ser tarty

  • Sól

  • Pieprz

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Obierz cebulę, marchew i czosnek, następnie drobno je posiekaj.

  • 80g Cebula
  • 100g Marchewka
  • 2goździk Czosnek

Etap 2 /7

Rozgrzej średniej wielkosci patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Zeszklij cebulę i marchew na oliwie z oliwek, a gdy zaczną mięknąć, dodaj wołowinę i posiekany czosnek. Smaż mięso przez kilka minut na dużym ogniu. Dodaj pomidory, tymianek i przyprawy. Mieszaj drewnianą łyżką. Duś na małym ogniu przez 20 minut. Odstaw.

  • 1łyżeczka Oliwa z oliwek
  • 350g Wołowina mielona
  • 1l Passata pomidorowa
  • 2łyżeczka Tymianek suszony
  • Sól
  • Pieprz

Etap 3 /7

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Etap 4 /7

Przy pomocy trzepaczki energicznie wymieszaj w misce jajka, śmietankę i ricottę, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw.

  • 500g Ricotta
  • 50ml Śmietanka 30%
  • 6 Jajka

Etap 5 /7

W dużej patelni rozprowadź warstwę sosu pomidorowego (około jedną trzecią). Dodaj kilka płatów lasagne. W razie potrzeby połam je, aby całkowicie przykryły dno patelni. Dodaj jedną trzecią sosu pomidorowego, jedną trzecią tartego sera, jedną trzecią masy śmietanowo-ricottowej i układaj warstwy naprzemiennie, kończąc masą posypaną serem.

  • 12szt. Lasagne
  • 100g Ser tarty

Etap 6 /7

Piecz przez 25 minut. Aby uzyskać efekt zapieczenia, użyj funkcji grilla n 2 minuty, kontrolując zarumienienie.

Etap 7 /7

Podawaj od razu po przygotowaniu!