Lasagne z wołowiną, sosem pomidorowym i ricottą
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
80 g Cebula
100 g Marchewka
2 goździk Czosnek
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
350 g Wołowina mielona
1 l Passata pomidorowa
2 łyżeczka Tymianek suszony
500 g Ricotta
50 ml Śmietanka 30%
6 sztuka Jajka
12 szt. Lasagne
100 g Ser tarty
Sól
Pieprz
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Obierz cebulę, marchew i czosnek, następnie drobno je posiekaj.
Etap 2 /7
Rozgrzej średniej wielkosci patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Zeszklij cebulę i marchew na oliwie z oliwek, a gdy zaczną mięknąć, dodaj wołowinę i posiekany czosnek. Smaż mięso przez kilka minut na dużym ogniu. Dodaj pomidory, tymianek i przyprawy. Mieszaj drewnianą łyżką. Duś na małym ogniu przez 20 minut. Odstaw.
Etap 3 /7
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Etap 4 /7
Przy pomocy trzepaczki energicznie wymieszaj w misce jajka, śmietankę i ricottę, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw.
Etap 5 /7
W dużej patelni rozprowadź warstwę sosu pomidorowego (około jedną trzecią). Dodaj kilka płatów lasagne. W razie potrzeby połam je, aby całkowicie przykryły dno patelni. Dodaj jedną trzecią sosu pomidorowego, jedną trzecią tartego sera, jedną trzecią masy śmietanowo-ricottowej i układaj warstwy naprzemiennie, kończąc masą posypaną serem.
Etap 6 /7
Piecz przez 25 minut. Aby uzyskać efekt zapieczenia, użyj funkcji grilla n 2 minuty, kontrolując zarumienienie.
Etap 7 /7
Podawaj od razu po przygotowaniu!
