Czarny ryż z kalmarami i aioli - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Czarny ryż z kalmarami i aioli

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 48 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    28 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 2 łyżka Oliwa z oliwek

  • 400 g Kalmary, świeże

  • 1 szt. Cebula

  • 2 kawałek Czosnek

  • 100 ml Białe wino

  • 400 g Ryż okrągłoziarnisty

  • 3 saszetka Atrament z kałamarnicy

  • 800 ml Bulion warzywny

  • Sól

  • 1 kawałek Żółtko

  • 1 łyżka Musztarda

  • 200 ml Olej neutralny

  • 1 łyżka Ocet jabłkowy

  • 1 kawałek Czosnek

  • Sól

  • Pieprz

Akcesoria

  • Brytfanna
    Brytfanna

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Rozgrzej garnek na dużym ogniu i wlej oliwę z oliwek.

  • 2łyżka Oliwa z oliwek
  • Brytfanna

Etap 2 /9

Obsmaż kalmary przez 4 minuty, aż lekko się zarumienią. Odłóż na talerz.

  • 400g Kalmary, świeże

Etap 3 /9

Zmniejsz ogień do średniego, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez 2 minuty.

  • 1szt. Cebula
  • 2kawałek Czosnek

Etap 4 /9

Wlej białe wino i gotuj jeszcze 2 minuty.

  • 100ml Białe wino

Etap 5 /9

Dodaj ryż, atrament z kałamarnicy i bulion warzywny. Dopraw solą i pieprzem.

  • 400g Ryż okrągłoziarnisty
  • 3saszetka Atrament z kałamarnicy
  • 800ml Bulion warzywny
  • Sól
  • Pieprz

Etap 6 /9

Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 18 minut.

Etap 7 /9

W międzyczasie przygotuj sos aioli. Ubij żółtko z musztardą w misce. Powoli, cienkim strumieniem wlewaj oliwę, nie przerywając mieszania, aż powstanie gładki sos. Dodaj ocet jabłkowy i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce.

  • 1kawałek Żółtko
  • 1łyżka Musztarda
  • 200ml Olej neutralny
  • 1łyżka Ocet jabłkowy
  • 1kawałek Czosnek
  • Sól

Etap 8 /9

Gdy ryż będzie gotowy, dodaj kalmary i gotuj jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu, pod przykryciem.

Etap 9 /9

Dopraw do smaku i podawaj z sosem aioli.

  • Sól