Czarny ryż z kalmarami i aioli
- Całkowity czas 48 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 28 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
2 łyżka Oliwa z oliwek
400 g Kalmary, świeże
1 szt. Cebula
2 kawałek Czosnek
100 ml Białe wino
400 g Ryż okrągłoziarnisty
3 saszetka Atrament z kałamarnicy
800 ml Bulion warzywny
Sól
1 kawałek Żółtko
1 łyżka Musztarda
200 ml Olej neutralny
1 łyżka Ocet jabłkowy
1 kawałek Czosnek
Sól
Pieprz
Akcesoria
Brytfanna
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Rozgrzej garnek na dużym ogniu i wlej oliwę z oliwek.
Etap 2 /9
Obsmaż kalmary przez 4 minuty, aż lekko się zarumienią. Odłóż na talerz.
Etap 3 /9
Zmniejsz ogień do średniego, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż przez 2 minuty.
Etap 4 /9
Wlej białe wino i gotuj jeszcze 2 minuty.
Etap 5 /9
Dodaj ryż, atrament z kałamarnicy i bulion warzywny. Dopraw solą i pieprzem.
Etap 6 /9
Przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 18 minut.
Etap 7 /9
W międzyczasie przygotuj sos aioli. Ubij żółtko z musztardą w misce. Powoli, cienkim strumieniem wlewaj oliwę, nie przerywając mieszania, aż powstanie gładki sos. Dodaj ocet jabłkowy i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce.
Etap 8 /9
Gdy ryż będzie gotowy, dodaj kalmary i gotuj jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu, pod przykryciem.
Etap 9 /9
Dopraw do smaku i podawaj z sosem aioli.
