Kalmary z pomidorkami i groszkiem
- Całkowity czas 43 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 28 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
600 g Świeżych kalmarów baby
6 łyżka Oliwy extra vergine
1 szczypta Płatków chilli
2 Ząbki czosnku
1 Mała biała cebula
0.5 Kieliszka białego wytrawnego wina
10 Pomidorków cherry
2 Garście zielonego groszku
1 szczypta Soli
1 szczypta Pieprzu
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Z umytych kalmarów oddziel głowę od tułowia i odłóż na bok. Usuń chrząstkę i zdejmij skórę. Z głowy odetnij macki poniżej oczu. Tułów i macki wrzuć do miski i ponownie umyj, a następnie osusz ręcznikiem kuchennym.
Etap 2 /7
Na szeroką patelnię dodaj 5 łyżek oliwy extra vergine, szczyptę chilli, posiekane 2 ząbki czosnku oraz posiekana małą cebulkę. Wstaw na niski ogień i smaż wolno około 6-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Etap 3 /7
W międzyczasie umyj i pokrój pomidorki na 4.
Etap 4 /7
Podnieś temperaturę i dodaj po chwili kalmary. Zamieszaj i zaczekaj, aż zaczną się smażyć. Dodaj pół kieliszka wina i zaczekaj minutę, aby odparował alkohol.
Etap 5 /7
Dodaj przygotowane pomidorki, wymieszaj, zmniejsz temperaturę i przykryj pokrywką na 5 minut.
Etap 6 /7
Dodaj groszek, wymieszaj i przykryj pokrywką na kolejne 5 minut.
Etap 7 /7
Zdejmij pokrywkę, oprósz kalmary szczyptą soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie i podnieś temperaturę na ostatnie minuty, aby sos się zredukował. Gotowe.