Bowl grecki z kurczakiem, fetą i ziemniaczkami
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
Kurczak:
2 Piersi z kurczaka
50 g Jogurtu greckiego
1 łyżka Oliwy
2 Ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
Z ½ cytryny
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka Tymianku
1 łyżeczka Oregano
4 Ziemniaki
1 łyżka Oliwy
Sól
1 łyżeczka Tymianku
1 łyżeczka Ostrej papryki
100 g Jogurtu greckiego
½ zielonego ogórka
Z ½ cytryny
Skórka z ½ cytryny
1 Ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty)
Sól, pieprz
Świeża mięta (posiekana)
Dodatki:
Czerwona cebula
Pomidor
Zielone oliwki
Ser feta
Świeże listki mięty do dekoracji
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Marynowanie kurczaka: Wymieszaj jogurt z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami. Filety z kurczaka dokładnie obtocz w marynacie i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
Etap 2 /5
Ziemniaczki: Dokładnie umyj ziemniaki i pokrój je w łódeczki. Wymieszaj z oliwą, solą, tymiankiem i ostrą papryką. Przełóż do większej komory podwójnego air fryer’a i piecz w 180°C przez 35 minut, mieszając w połowie pieczenia. Na 5 minut przed końcem sprawdź, czy są już miękkie.
Etap 3 /5
Kurczak: Przełóż kurczaka do mniejszej komory air fryer’a i piecz w 180°C przez 15 minut, aż będzie złocisty i soczysty.
Etap 4 /5
Tzatziki: Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko i posyp solą. Odstaw na 5 minut, a następnie dokładnie odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami na tzatziki.
Etap 5 /5
Składanie bowl’a: W misce ułóż pieczone ziemniaczki, kawałki kurczaka, pokrojone warzywa i oliwki. Dodaj tzatziki, posyp wszystko pokruszoną fetą i udekoruj świeżą miętą.