Bruschetta z gorgonzolą i śliwkami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Włoska Akademia Kulinarna
Przepis według Włoska Akademia Kulinarna

Bruschetta z gorgonzolą i śliwkami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 0 min.
  • Czas przygotowania
    0 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 sztuki

  • 4 Kromki chleba wiejskiego

  • 12 Śliwek

  • 1 Opakowanie gorgonzoli dolce

  • Orzechów laskowych

  • Płatków chilli

  • 2 Gałązki rozmarynu

  • Oliwa extra vergine

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i dodaj jedną gałązkę rozmarynu. Postaw na małym ogniu.

  • Oliwa extra vergine

Etap 2 /7

Posiekaj orzechy laskowe, wrzuć je na patelnię i smaż przez kilka minut, aż lekko się zezłocą. Przełóż je do miseczki i odstaw.

  • garść Orzechów laskowych

Etap 3 /7

Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie każdą połówkę przekrój jeszcze raz na pół.

  • 12 Śliwek

Etap 4 /7

Na tę samą patelnię wlej 5 łyżek oliwy, dodaj szczyptę płatków chilli oraz drugą gałązkę rozmarynu. Postaw na małym ogniu.

  • szczypta Płatków chilli
  • Oliwa extra vergine

Etap 5 /7

Dodaj śliwki na patelnię i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną i puszczą delikatny sos. Przełóż gotowe śliwki do miski.

Etap 6 /7

Kromki chleba opiecz z obu stron na patelni z odrobiną oliwy, aż staną się chrupiące i złociste.

  • 4 Kromki chleba wiejskiego

Etap 7 /7

Na ciepłych kromkach rozsmaruj gorgonzolę, dodaj ciepłe śliwki, a całość posyp prażonymi orzechami laskowymi.

  • 1 Opakowanie gorgonzoli dolce
  • garść Orzechów laskowych