Bruschetta z gorgonzolą i śliwkami
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 sztuki
4 Kromki chleba wiejskiego
12 Śliwek
1 Opakowanie gorgonzoli dolce
Orzechów laskowych
Płatków chilli
2 Gałązki rozmarynu
Oliwa extra vergine
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy i dodaj jedną gałązkę rozmarynu. Postaw na małym ogniu.
Etap 2 /7
Posiekaj orzechy laskowe, wrzuć je na patelnię i smaż przez kilka minut, aż lekko się zezłocą. Przełóż je do miseczki i odstaw.
Etap 3 /7
Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie każdą połówkę przekrój jeszcze raz na pół.
Etap 4 /7
Na tę samą patelnię wlej 5 łyżek oliwy, dodaj szczyptę płatków chilli oraz drugą gałązkę rozmarynu. Postaw na małym ogniu.
Etap 5 /7
Dodaj śliwki na patelnię i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną i puszczą delikatny sos. Przełóż gotowe śliwki do miski.
Etap 6 /7
Kromki chleba opiecz z obu stron na patelni z odrobiną oliwy, aż staną się chrupiące i złociste.
Etap 7 /7
Na ciepłych kromkach rozsmaruj gorgonzolę, dodaj ciepłe śliwki, a całość posyp prażonymi orzechami laskowymi.