Paccheri z paprykami i gorgonzolą - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Włoska Akademia Kulinarna
Przepis według Włoska Akademia Kulinarna

Paccheri z paprykami i gorgonzolą

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 28 min.
  • Czas przygotowania
    28 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

3 osób

  • 6 łyżka Oliwy extra vergine

  • 1 Szalotka

  • 1 Mała czerwona papryka

  • 1 Mała żółta papryka

  • 400 g Passaty pomidorowej

  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

  • 300 g Makaronu paccheri

  • 100 g Gorgonzoli dolce

  • 100 ml Mleka

  • Startego sera Parmigiano Reggiano

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Na szeroką patelnię z wysokim rantem wlej oliwę i podsmaż na małym ogniu drobno posiekaną szalotkę.

  • 6łyżka Oliwy extra vergine
  • 1 Szalotka

Etap 2 /7

Dodaj pokrojone w kostkę papryki i smaż przez kilka minut, aż lekko zmiękną.

  • 1 Mała czerwona papryka
  • 1 Mała żółta papryka

Etap 3 /7

Wlej passatę pomidorową, dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5–6 minut.

  • 400g Passaty pomidorowej
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Etap 4 /7

W małym rondelku podgrzej mleko z gorgonzolą, mieszając, aż ser się rozpuści.

  • 100g Gorgonzoli dolce
  • 100ml Mleka

Etap 5 /7

Makaron ugotuj we wrzącej osolonej wodzie al’ dente, odcedź i przełóż na patelnię. Dodaj pół chochli z gotowania makaronu i mieszaj, aby cały sos połączył się z makaronem.

  • 300g Makaronu paccheri

Etap 6 /7

Wlej rozpuszczoną gorgonzolę z mlekiem, wymieszaj, aż powstanie kremowy sos.

Etap 7 /7

Podawaj od razu, posypując startym Parmigiano Reggiano.

  • garść Startego sera Parmigiano Reggiano