Paccheri z paprykami i gorgonzolą
- Całkowity czas 28 min.
- 28 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
6 łyżka Oliwy extra vergine
1 Szalotka
1 Mała czerwona papryka
1 Mała żółta papryka
400 g Passaty pomidorowej
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
300 g Makaronu paccheri
100 g Gorgonzoli dolce
100 ml Mleka
Startego sera Parmigiano Reggiano
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Na szeroką patelnię z wysokim rantem wlej oliwę i podsmaż na małym ogniu drobno posiekaną szalotkę.
Etap 2 /7
Dodaj pokrojone w kostkę papryki i smaż przez kilka minut, aż lekko zmiękną.
Etap 3 /7
Wlej passatę pomidorową, dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5–6 minut.
Etap 4 /7
W małym rondelku podgrzej mleko z gorgonzolą, mieszając, aż ser się rozpuści.
Etap 5 /7
Makaron ugotuj we wrzącej osolonej wodzie al’ dente, odcedź i przełóż na patelnię. Dodaj pół chochli z gotowania makaronu i mieszaj, aby cały sos połączył się z makaronem.
Etap 6 /7
Wlej rozpuszczoną gorgonzolę z mlekiem, wymieszaj, aż powstanie kremowy sos.
Etap 7 /7
Podawaj od razu, posypując startym Parmigiano Reggiano.