Bulion pho z grzybami mun i wołowiną
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Mięsnych kości wołowych
200 g Rostbefu wołowego
50 g Suszonych grzybów mun
200 g Makaronu pho (1 opakowanie)
4 Ząbki czosnku
50 g Imbiru
1 Duża biała cebula
4 łyżka Sosu rybnego
1 łyżka Sosu sojowego
1 łyżka Octu ryżowego
1 łyżeczka Brązowego cukru
2 Gwiazdki anyżu
1 laska Cynamonu
3 Kapsułki kardamonu
1 pęczek Dymki
1 pęczek Kolendry
1 łyżka Posiekanej świeżej mięty
1 Cytryna
Czas przygotowania
Etap 1 /14
Dokładnie opłucz kości wołowe. Rostbef pokrój w cienkie plasterki.
Etap 2 /14
Cebulę i imbir obierz, a następnie opal nad ogniem lub na suchej patelni (jak do rosołu).
Etap 3 /14
Czosnek obierz i zmiażdż. Dymkę, kolendrę i miętę grubo posiekaj. Cytrynę pokrój na ćwiartki.
Etap 4 /14
Makaron pho namocz w zimnej wodzie.
Etap 5 /14
Do misy Cook4me włóż kości, grzyby mun, opaloną cebulę, imbir i czosnek.
Etap 6 /14
Dodaj sos rybny, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, anyż, cynamon i kardamon.
Etap 7 /14
Zalej wszystko zimną wodą do poziomu „max”.
Etap 8 /14
Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 20 minut.
Etap 9 /14
Po ugotowaniu przecedź bulion przez sito do osobnego naczynia.
Etap 10 /14
Grzyby mun wyjmij i pokrój w cienkie paski, po czym ponownie dodaj do bulionu.
Etap 11 /14
Do gorącego bulionu dodaj plasterki rostbefu – ugotują się błyskawicznie w wysokiej temperaturze.
Etap 12 /14
Makaron: Wlej 1 litr wody do czystej misy Cook4me, włącz „mocne duszenie”. Gdy woda się zagotuje, lekko posól i dodaj namoczony makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Etap 13 /14
Po ugotowaniu odcedź makaron.
Etap 14 /14
Podanie: Do każdej z 4 misek nałóż porcję makaronu. Zalej gorącym bulionem z grzybami i rostbefem. Posyp świeżą dymką, kolendrą i miętą. Podaj z ćwiartką cytryny do wyciśnięcia przed jedzeniem.