Wołowina w stylu japońskim z grzybami shiitake i porami
- Całkowity czas 23 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 8 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 łyżka Miód
2 łyżka Sos sojowy
1 łyżka Ocet ryżowy
1 goździk Czosnek
300 g Plastry wołowiny
1 łyżka Olej neutralny
Pieprz
1 łyżka Olej neutralny
100 g Grzyby shiitake
1 Biała część pora
1 łyżka Olej sezamowy
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W misce wymieszaj miód, sos sojowy, ocet ryżowy i posiekany ząbek czosnku.
Etap 2 /7
Dodaj plastry wołowiny i wymieszaj. Zostaw do marynowania podczas przygotowywania dodatków.
Etap 3 /7
Rozgrzej wok na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, zanim zaczniesz obsmażać składniki.
Etap 4 /7
Dodaj olej, a następnie smaż grzyby shiitake i pokrojony por na dużym ogniu przez 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać kilka łyżek wody, aby zapobiec wysuszeniu i przypaleniu warzyw. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj olej sezamowy i odstaw w ciepłe miejsce.
Etap 5 /7
Aby przygotować mięso: na wciąż gorącym woku wlej olej, a następnie dodaj odsączone kawałki mięsa. Smaż szybko przez 3 minuty, obracając je, aby zrumieniły się ze wszystkich stron.
Etap 6 /7
Wlej marynatę i kontynuuj gotowanie przez 2 minuty. Marynata zgęstnieje, tworząc sos. Dopraw pieprzem.
Etap 7 /7
Ułóż danie z makaronem i podawaj natychmiast.