Japońska frittata z grzybami shiitake i zielonymi szparagami
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g grzyby shiitake
8 zielone szparagi
2 łyżka oliwa z oliwek
20 g masło
2 goździk czosnek
8 jajka
2 łyżka sos sojowy
1 łyżeczka biały sezam
1 łyżka olej sezamowy
sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Etap 2 /8
Pokrój grzyby shiitake na 4 lub 6 części, w zależności od ich wielkości. Szparagi pokrój na kawałki o długości 2 cm.
Etap 3 /8
W misce roztrzep jajka z sosem sojowym na omlet. Odstaw na bok.
Etap 4 /8
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni, zanim wlej oliwę z oliwek i masło.
Etap 5 /8
Dodaj posiekany czosnek oraz pokrojone grzyby shiitake. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Gdy grzyby zaczną się rumienić, dodaj pokrojone szparagi i zamieszaj. Smaż kolejne 2 minuty.
Etap 6 /8
Wlej roztrzepane jajka, wymieszaj, a następnie posyp sezamem.
Etap 7 /8
Włóż patelnię do piekarnika i piecz przez 6 minut.
Etap 8 /8
Po upieczeniu skrop powierzchnię olejem sezamowym i podawaj od razu z zieloną sałatą.





