Wołowina smażona w stylu sukiyaki z makaronem udon i warzywami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Wołowina smażona w stylu sukiyaki z makaronem udon i warzywami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 30 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    5 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 10 cl sake

  • 50 ml mirin

  • 50 ml sos sojowy

  • 2 łyżka Cukier

  • 2 liść kapusta pekińska

  • 0.5 por

  • 4 grzyby shiitake

  • 300 g plastry wołowiny

  • 2 łyżka oliwa z oliwek

  • 50 g grzyby enoki

  • 200 g makaron udon

Czas przygotowania

Etap 1 /5

W misce wymieszaj składniki sosu, a następnie mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści.

  • 10cl sake
  • 50ml mirin
  • 50ml sos sojowy
  • 2łyżka Cukier

Etap 2 /5

Usuń łodygę kapusty pekińskiej. Liście pokrój na kawałki o długości 4 cm, a łodygi na plasterki o grubości 2 cm. Por pokrój na plasterki o grubości 2 cm. Grzyby shiitake pokrój na ćwiartki. Warzywa ułóż oddzielnie na talerzu.

  • 2liść kapusta pekińska
  • 0.5 por
  • 4 grzyby shiitake
  • 50g grzyby enoki

Etap 3 /5

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie się zaczerwieni. Wlej oliwę z oliwek. Obsmaż plasterki wołowiny z obu stron przez 2 minuty.

  • 300g plastry wołowiny
  • 2łyżka oliwa z oliwek

Etap 4 /5

Wlej sos, a następnie harmonijnie ułóż warzywa na wierzchu. Gotuj na średnim ogniu przez 3 minuty. Na sam koniec dodaj makaron udon i podgrzej całość.

  • 2liść kapusta pekińska
  • 0.5 por
  • 4 grzyby shiitake
  • 50g grzyby enoki
  • 200g makaron udon

Etap 5 /5

Smacznego!