Grillowane bakłażany w stylu japońskim
- Całkowity czas 25 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 Bakłażan
2 łyżka Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
1 łyżka Ocet jabłkowy
1 łyżka Sok cytrynowy
1 łyżka Sos sojowy
1 łyżka Cukier
0.5 łyżeczka Czosnek w proszku
0.5 łyżeczka Mielony imbir
4 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżka Olej sezamowy prażony
0.5 Posiekana cebula dymka
1 łyżeczka Ziarna sezamu
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przekrój bakłażana wzdłuż na pół, a następnie pokrój na plasterki o grubości 1 cm.
Etap 2 /8
Posmaruj plasterki bakłażana oliwą z oliwek i przypraw solą oraz pieprzem.
Etap 3 /8
Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu i poczekaj, aż sygnał Thermo-Signal całkowicie zabarwi się na czerwono, zanim zaczniesz smażyć składniki.
Etap 4 /8
Grilluj plasterki bakłażana przez 10 minut.
Etap 5 /8
Przewracaj plasterki co jakiś czas, aby równomiernie się usmażyły i zarumieniły.
Etap 6 /8
W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w misce. Odstaw.
Etap 7 /8
Po ugotowaniu umieść bakłażany na talerzu. Polej je sosem i na koniec posyp posiekaną cebulą dymką i ziarnami sezamu.
Etap 8 /8
Smacznego!