Chłodnik ziemniaczany z wędzonym kurczakiem
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
200 g Wędzonej piersi z kurczaka
1 pęczek Koperku
100 g Grana Padano
1 Cytryna
70 g Kwiatów kaparów (lub drobnych kaparów)
300 g Ugotowanych ziemniaków
1 Młoda włoszczyzna
1 Ciabatta
1 kg Lodu
Wody
Sól, pieprz do smaku
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Młodą włoszczyznę razem z ziemniakami i solą zalewamy 1,5 l wody. Gotujemy pod ciśnieniem przez 10 minut.
Etap 2 /4
W międzyczasie szarpiemy wędzoną pierś z kurczaka na małe kawałki (rozdzielamy na włókna) oraz ścieramy ser Grana Padano na drobnych oczkach tarki.
Etap 3 /4
Po ugotowaniu wyciągamy włoszczyznę z garnka (ziemniaki zostawiamy). Dodajemy 100 ml wody z kaparów, 70 g kaparów oraz 1 kg lodu. Wsypujemy starty ser, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie blendujemy wszystko na gładką masę.
Etap 4 /4
Chłodnik serwujemy z szarpanym wędzonym kurczakiem, kaparami i pieczywem (ciabattą). Opcjonalnie można dodać świeży koperek i skropić sokiem z cytryny.