Lasagne z kurczakiem, cukinią, curry i pieczarkami
- Całkowity czas 1 godz. 40 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 55 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
600 g Cukinia
2 filet Kurczak
1 łyżeczka Curry w proszku
250 g Pieczarki
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
12 liść Lasagne
100 g Ser tarty
500 ml Mleko pełnotłuste
250 ml Mleko kokosowe
60 g Masło
60 g Mąka
Sól
Pieprz
Akcesoria
Rondel Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /10
Umyj cukinie, odetnij szypułki i obierz. Za pomocą obieraczki do warzyw potnij cukinie w wstążki. Odłóż środkowe części, które są zbyt miękkie na wstążki – możesz wykorzystać je do innego dania.
Etap 2 /10
Pokrój pierś z kurczaka w małe kostki.
Etap 3 /10
Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Smaż kurczaka i cukinię przez kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Smaż, aż nabiorą koloru, ale nie doprowadź do przesuszenia, ponieważ kurczak dopiecze się w piekarniku. Dopraw solą i pieprzem, dodaj curry. Odstaw.
Etap 4 /10
Odetnij końcówki nóżek pieczarek. Umyj je i pokrój w cienkie plasterki.
Etap 5 /10
Rozgrzej średniej wielkości patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony. Smaż pieczarki przez kilka minut, aż ładnie się zrumienią, na odrobinie oliwy przez kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Dopraw. Odstaw.
Etap 6 /10
W rondlu rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wymieszaj szpatułką. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Stopniowo wlej mleko pełne i mleko kokosowe, regularnie mieszając trzepaczką. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj usmażone pieczarki i wymieszaj.
Etap 7 /10
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Etap 8 /10
W dużej patelni rozprowadź jedną czwartą sosu. Przykryj płatami lasagne. W razie potrzeby połam je, aby całkowicie przykryć powierzchnię. Dodaj połowę cukinii i kurczaka, kolejną porcję sosu oraz jedną trzecią tartego sera. Przykryj kolejną warstwą lasagne. Powtórz układanie warstw i zakończ płatami lasagne oraz pozostałym sosem. Posyp resztą tartego sera.
Etap 9 /10
Piecz przez 25 minut. Aby uzyskać efekt zapieczenia, włącz funkcję grilla na 2 minuty, uważnie obserwując zrumienienie. Lasagne powinna być złocista.
Etap 10 /10
Podawaj od razu po przygotowaniu!
