Lasagne z kurczakiem, cukinią, curry i pieczarkami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Lasagne z kurczakiem, cukinią, curry i pieczarkami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 1 godz. 40 min.
  • Czas przygotowania
    45 min.
  • Gotowanie
    55 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • 600 g Cukinia

  • 2 filet Kurczak

  • 1 łyżeczka Curry w proszku

  • 250 g Pieczarki

  • 1 łyżeczka Oliwa z oliwek

  • 12 liść Lasagne

  • 100 g Ser tarty

  • 500 ml Mleko pełnotłuste

  • 250 ml Mleko kokosowe

  • 60 g Masło

  • 60 g Mąka

  • Sól

  • Pieprz

Akcesoria

  • Rondel
    Rondel
  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Umyj cukinie, odetnij szypułki i obierz. Za pomocą obieraczki do warzyw potnij cukinie w wstążki. Odłóż środkowe części, które są zbyt miękkie na wstążki – możesz wykorzystać je do innego dania.

  • 600g Cukinia

Etap 2 /10

Pokrój pierś z kurczaka w małe kostki.

  • 2filet Kurczak

Etap 3 /10

Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony, zanim dodasz składniki. Smaż kurczaka i cukinię przez kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Smaż, aż nabiorą koloru, ale nie doprowadź do przesuszenia, ponieważ kurczak dopiecze się w piekarniku. Dopraw solą i pieprzem, dodaj curry. Odstaw.

  • 1łyżeczka Curry w proszku

Etap 4 /10

Odetnij końcówki nóżek pieczarek. Umyj je i pokrój w cienkie plasterki.

  • 250g Pieczarki

Etap 5 /10

Rozgrzej średniej wielkości patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal zmieni kolor na czerwony. Smaż pieczarki przez kilka minut, aż ładnie się zrumienią, na odrobinie oliwy przez kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Dopraw. Odstaw.

  • 1łyżeczka Oliwa z oliwek

Etap 6 /10

W rondlu rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wymieszaj szpatułką. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Stopniowo wlej mleko pełne i mleko kokosowe, regularnie mieszając trzepaczką. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj usmażone pieczarki i wymieszaj.

  • 500ml Mleko pełnotłuste
  • 250ml Mleko kokosowe
  • 60g Masło
  • 60g Mąka
  • Sól
  • Pieprz

Etap 7 /10

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Etap 8 /10

W dużej patelni rozprowadź jedną czwartą sosu. Przykryj płatami lasagne. W razie potrzeby połam je, aby całkowicie przykryć powierzchnię. Dodaj połowę cukinii i kurczaka, kolejną porcję sosu oraz jedną trzecią tartego sera. Przykryj kolejną warstwą lasagne. Powtórz układanie warstw i zakończ płatami lasagne oraz pozostałym sosem. Posyp resztą tartego sera.

  • 12liść Lasagne
  • 100g Ser tarty

Etap 9 /10

Piecz przez 25 minut. Aby uzyskać efekt zapieczenia, włącz funkcję grilla na 2 minuty, uważnie obserwując zrumienienie. Lasagne powinna być złocista.

Etap 10 /10

Podawaj od razu po przygotowaniu!