Chilli con carne
- Całkowity czas 1 godz. 42 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 42 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Baweta wołowa
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Papryka Espelette
1 szczypta Chili
1 szczypta Kmin rzymski
1 Cebula
2 goździk Czosnek
1 Czerwona papryka
1 łyżeczka Olej neutralny
2 łyżeczka Mielone chili
0.5 łyżeczka Kmin rzymski
1 łyżka Pasta pomidorowa
1 łyżeczka Cukier
300 g Mielona wołowina
800 g Pokrojone pomidory
400 g Ugotowana fasola kidney
1 łyżeczka Prażone nasiona sezamu
Sól, pieprz
Akcesoria
Brytfanna Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Pokrój stek na paski i zamarynuj je w oliwie z oliwek przez 30 minut. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj dużą szczyptę chili i kuminu.
Etap 2 /9
Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Umyj papryki i pokrój je w kostkę.
Etap 3 /9
Rozgrzej garnek na średnim ogniu z niewielką ilością oleju i poczekaj, aż Thermal-Signal całkowicie zabarwi się na czerwono, zanim dodasz składniki.
Etap 4 /9
Dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Gotuj na średnim ogniu przez 6 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Dodaj chili, kumin i pastę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Etap 5 /9
Dodaj pokrojone mięso. Mieszaj drewnianą łyżką i duś przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż mięso się ugotuje.
Etap 6 /9
Dodaj pokrojone pomidory. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do poziomu duszenia i gotuj przez 20 minut bez przykrycia.
Etap 7 /9
Dodaj fasolę kidney i kontynuuj gotowanie przez 8 minut. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody podczas gotowania.
Etap 8 /9
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju na średnim ogniu i poczekaj, aż Thermal-Signal całkowicie zabarwi się na czerwono, zanim dodasz składniki.
Etap 9 /9
Krótko obsmaż paski wołowiny. Dodaj je do garnka z chili i posyp prażonymi nasionami sezamu. Podawaj od razu.