Chili con carne
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Cebula
2 goździk Czosnek
1 Czerwona papryka
1 filet Olej roślinny
2 łyżeczka Proszek chili
0.5 łyżeczka Kmin rzymski
400 g Mielona wołowina
800 g Przecier pomidorowy
1 łyżka Pasta pomidorowa
Sól, pieprz
1 łyżeczka Cukier
400 g Ugotowana czerwona fasola
1 łyżeczka Suszone oregano
2 łyżka Kolendra
Chipsy tortilla
2 łyżka Ser ricotta (lub śmietana słodka lub śmietana sojowa)
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Obierz i drobno pokrój cebulę oraz czosnek. Umyj, usuń nasiona i pokrój paprykę.
Etap 2 /8
Rozgrzej rondelek i poczekaj, aż Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej olej. Dodaj cebulę, czosnek, paprykę, proszek chili i mielony kminek. Smaż, aż warzywa zmiękną.
Etap 3 /8
Dodaj mięso. Duś, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie ugotowane.
Etap 4 /8
Dodaj przecier pomidorowy i pastę pomidorową. Dodaj sól, pieprz i cukier. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do delikatnego gotowania i gotuj przez 20 minut.
Etap 5 /8
Dodaj fasolę czerwoną „kidney” i oregano.
Etap 6 /8
Gotuj przez 20 minut, kontrolując ilość płynu. Jeśli sos stanie się zbyt suchy, dodaj trochę wody podczas gotowania.
Etap 7 /8
W międzyczasie przygotuj dodatki. Opłucz i posiekaj kolendrę. Grubo pokrusz chipsy tortilla.
Etap 8 /8
Dodaj kolendrę. Przełóż chili do naczynia do serwowania. Udekoruj ricottą i chipsami tortilla.