Czekoladowy deser z kremem kokosowym
- Całkowity czas 6 godz. 20 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 6 godz. 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
60 cl Mleczko kokosowe
140 g Gorzka czekolada
2 łyżka Cukier
2 łyżka Skrobia kukurydziana lub arrowroot
1 łyżka Starty kokos
Akcesoria
Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W rondlu połącz mleczko kokosowe, czekoladę i cukier. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści (około 5 minut).
Etap 2 /6
W misce umieść skrobię kukurydzianą lub arrowroot i użyj odrobiny mieszanki czekoladowej, aby rozprowadzić skrobię. Upewnij się, że nie ma grudek, mieszając.
Etap 3 /6
Dodaj mieszankę skrobi do rondla i dobrze wymieszaj.
Etap 4 /6
Gotuj mieszankę na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż lekko zgęstnieje (od 5 do 10 minut). Uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia.
Etap 5 /6
Wlej czekoladowy krem kokosowy do kokilek i posyp wierzch startym kokosem.
Etap 6 /6
Wstaw kokilki do lodówki na co najmniej 6 godzin, aby stężały.