Świąteczny placek z chutney żurawinowym
- Całkowity czas 14 godz. 30 min.
- 1 godz. 10 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 20 min.
Gotowanie - 12 godz.
Studzenie
Składniki
10 osób
550 g Mąka pszenna
18 g Cukier
10 g Sól
270 g Masło
10 cl Woda
2 Jajka
900 g Mięso na kiełbasę
300 g Drób, pokruszony
1 łyżeczka Suszony czosnek
0.5 łyżeczka Gałka muszkatołowa
3 łyżka Posiekana pietruszka
4 łyżka Oliwa z oliwek
3 Jabłka Golden Delicious
2 Cebule
3 goździk Czosnek
175 g Suszona żurawina
200 g Miód płynny
100 g Ocet jabłkowy
1 kawałek Obrany imbir
1 łyżeczka Mieszanka 4 przypraw
Sól, pieprz
Akcesoria
Brytfanna
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Przepis wymaga pozostawienia do odpoczynku przez noc.
Etap 2 /11
Aby przygotować ciasto: wymieszaj mąkę, cukier, sól i masło pokrojone w małe kostki w misce. Wyrabiaj mieszaninę na kruchą masę. Dodaj połowę jajek i wodę, a następnie wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz gładką konsystencję. Uformuj ciasto w kulę i owiń folią kuchenną, następnie schłodź przez co najmniej 1 godzinę.
Etap 3 /11
Aby przygotować farsz, wymieszaj mięso na kiełbasę, pokruszone gotowane mięso drobiowe, suszony czosnek, gałkę muszkatołową, pietruszkę i połowę oliwy z oliwek w misce. Mieszaj łopatką aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą i pieprzem. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Etap 4 /11
W międzyczasie przygotuj chutney, obierając jabłka, cebulę i czosnek. Pokrój jabłka i cebulę w równomierne kostki o wielkości 0,5 cm. Odstaw osobno. Pokrój czosnek w cienkie plasterki. Grubo posiekaj suszoną żurawinę.
Etap 5 /11
Rozgrzej resztę oliwy z oliwek w garnku i podsmaż cebulę i czosnek przez 3 minuty, nie rumieniąc ich. Dodaj jabłka, miód, ocet, żurawinę, imbir i przyprawy. Wymieszaj. Wytnij okrągły kawałek papieru do gotowania o wielkości garnka. Zrób otwór o średnicy monety na środku papieru. Przykryj, aby mieszanka miała kontakt z pokrywką, co zapewnia równomierne gotowanie. Gotuj na małym ogniu przez 30–40 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy mieszanka będzie ugotowana, a soki wrzenia zmniejszą się, przełóż do miski, ostudź i odłóż do lodówki.
Etap 6 /11
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Etap 7 /11
Używając dwóch trzecich ciasta, rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni roboczej na grubość 0,5 cm za pomocą wałka do ciasta. Umieść ciasto w płytkim naczyniu do zapiekania, upewniając się, że przykrywa boki aż do góry. Nakłuj ciasto widelcem. Rozłóż farsz mięsny równomiernie na cieście. Za pomocą pędzelka i odrobiny wody zwilż nadmiar ciasta na brzegach naczynia.
Etap 8 /11
Rozwałkuj pozostałą jedną trzecią ciasta, a następnie połóż je na farszu, aby zamknąć placek. Dobrze złącz brzegi ciasta, a nadmiar odetnij nożem. Możesz ozdobić placek pozostałym ciastem. Użyj małego noża do dekoracji lub foremek do ciastek. Zrób trzy równomierne otwory w wieczku ciasta, aby para mogła ulatywać podczas pieczenia. Ubij pozostałe jajko ze szczyptą soli, aby uzyskać złoty kolor, a następnie posmaruj nim powierzchnię placka.
Etap 9 /11
Umieść naczynie do zapiekania (bez pokrywki) w piekarniku na 40 minut.
Etap 10 /11
Po upieczeniu placka, pozostaw go do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Etap 11 /11
Następnego dnia pokrój zimny placek i podawaj z łyżką chutney żurawinowego. Smacznego!