Placki z batatów
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
15 cl Niesłodzone mleko migdałowe o smaku waniliowym
2 łyżeczka Ocet jabłkowy
125 g Płatki owsiane
2 łyżeczka Proszek do pieczenia
2 łyżeczka Cynamon mielony
2 Duże jajka
2 łyżka Syrop klonowy
1 łyżka Olej kokosowy
250 g Puree z batatów
20 cl Wegańska bita śmietana
2 łyżka Orzechy pekan
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Upewnij się, że zdejmujesz uchwyt Ingenio podczas gotowania na tacy i/lub w piekarniku.
Etap 2 /8
W misce wymieszaj ocet jabłkowy i mleko migdałowe.
Etap 3 /8
Wymieszaj płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon w misce. Dodaj jajka, syrop klonowy i olej kokosowy. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
Etap 4 /8
Dodaj mieszankę mleka i octu oraz puree z batatów, a następnie dobrze wymieszaj.
Etap 5 /8
Rozgrzej nieprzywierającą patelnię naleśnikową na średnim ogniu i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Wlej niewielką chochelkę ciasta, aby uformować placki. Smaż po 1 lub 2 na raz.
Etap 6 /8
Gdy na wierzchu placka zaczną pojawiać się bąbelki, obróć go i smaż przez kolejne 30 sekund do 1 minuty.
Etap 7 /8
Powtarzaj ten proces, aż skończy się ciasto. Powinno wyjść około 8 grubych placków.
Etap 8 /8
Podawaj placki z wegańską bitą śmietaną i orzechami pekanowymi.