Kurczak curry z pomidorami
- Całkowity czas 55 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
12 Pomidory koktajlowe
8 Konfitowane pomidory (z olejem)
4 Udka z kurczaka
1 Cebula
1 Marchewka
1 Złote jabłko
2 łyżka Świeża kolendra
1 kawałek Niesolone masło
1 łyżeczka Cukier
1 łyżeczka Proszek curry
0.5 łyżeczka Cynamon
20 cl Sok pomidorowy
20 cl Bulion drobiowy (lub woda)
4 liść Liście laurowe
Sól, pieprz
2 łyżka Śmietanka kremówka
Akcesoria
Garnek
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przekrój pomidory koktajlowe na pół. Przekrój konfitowane pomidory na pół, wzdłuż. Przekrój udka z kurczaka na pół. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie plasterki. Obierz marchewkę i pokrój ją na małe kawałki. Obierz jabłko i pokrój je w kostkę. Umyj i posiekaj kolendrę.
Etap 2 /9
Rozgrzej garnek i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal stanie się całkowicie czerwony. Skrop garnek olejem z pomidorów i dodaj masło.
Etap 3 /9
Smaż udka z kurczaka, aż skórka się zrumieni. Odłóż na bok.
Etap 4 /9
Dodaj marchewkę, cebulę, cukier, proszek curry i cynamon. Smaż, aż cebula się skarmelizuje.
Etap 5 /9
Włóż kurczaka z powrotem do garnka. Dodaj sok pomidorowy, bulion i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do delikatnego wrzenia.
Etap 6 /9
Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Etap 7 /9
Dodaj jabłko i kandyzowane pomidory. Gotuj przez 10 minut.
Etap 8 /9
Przełóż kurczaka i warzywa na talerz do serwowania. Dodaj śmietanę, połowę kolendry i pomidory koktajlowe do sosu. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Etap 9 /9
Polej sosem kurczaka i warzywa. Udekoruj pozostałą kolendrą. Podawaj.