Czekoladowe ciasto z cukinią
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
10 osób
400 g Mąki pszennej
250 ml Cukru
3 Jajka
1 łyżeczka Sody oczyszczonej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
1 łyżeczka Cynamonu
3 łyżka Kakao
170 g Masła
90 ml Śmietanki 30%
2 Cukinie
90 g Czekolady
Akcesoria
Plate
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Cukinie obieramy i ścieramy na tarce z najdrobniejszymi oczkami. Możemy zostawić na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Etap 2 /8
Jajka ubijamy z cukrem.
Etap 3 /8
W misce mieszamy suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, proszek do pieczenia, cynamon.
Etap 4 /8
Przesiewamy mieszankę do ubitych jajek. Wszystko razem mieszamy. Jeśli będzie za ciężko dla miksera, możemy użyć łyżki.
Etap 5 /8
Rozpuszczamy masło. Dodajemy je do powstałej masy. Musimy pamiętać, aby nie było gorące. Wszystko razem mieszamy.
Etap 6 /8
Odsączamy dłońmi cukinię i dodajemy do ciasta. Wszystko razem mieszamy. Gdy będziemy mieć już jednolitą masę, przekładamy do foremki do pieczenia wyłożonej papierem.
Etap 7 /8
Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180°C.
Etap 8 /8
Po upieczeniu: do miski wlewamy ciepłą śmietankę 30% i wrzucamy czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści, polewamy nią nasze ciasto. Smacznego :D