Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    25 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

8 osób

  • 2 Dojrzałe gruszki

  • 30 g Gianduja albo gorzka czekolada do wypieków (85% kakao)

  • 140 g Mielone orzechy laskowe, przesiane

  • 35 g Starty kokos

  • 35 g Kakao w proszku

  • 40 g Mąka gryczana

  • 4 Jajka

  • 75 g Cukier

  • 80 g Płynny miód

  • 2 łyżeczka Ekstrakt waniliowy

  • 13 cl Oliwa z oliwek

  • 1 łyżka Pokruszone orzechy laskowe z Piemontu

Akcesoria

  • Ingenio patelnie i garnki
    Ingenio patelnie i garnki

Czas przygotowania

Etap 1 /11

Natłuść patelnię o średnicy 26 cm z odpinaną rączką. Odstaw.

  • Ingenio patelnie i garnki

Etap 2 /11

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Etap 3 /11

Umyj gruszki, obierz je i przetnij na pół. Usuń nasiona i pokrój na cienkie plasterki. Odstaw. Drobno posiekaj czekoladę. Odstaw.

  • 2 Dojrzałe gruszki
  • 30g Gianduja albo gorzka czekolada do wypieków (85% kakao)

Etap 4 /11

W dużej misce wymieszaj przesianą mielone orzechy laskowe, starty kokos, kakao i mąkę gryczaną.

  • 140g Mielone orzechy laskowe, przesiane
  • 35g Starty kokos
  • 35g Kakao w proszku
  • 40g Mąka gryczana

Etap 5 /11

Oddziel białka od żółtek. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym, aż masa stanie się jasna i puszysta. Kontynuując mieszanie, powoli wlej oliwę z oliwek, delikatnie mieszając. Odstaw do dużej miski.

  • 4 Jajka
  • 75g Cukier
  • 80g Płynny miód
  • 2łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 13cl Oliwa z oliwek

Etap 6 /11

Opłucz trzepaczkę i wlej białka jaj. Ubijaj białka, aż staną się miękkie i kremowe.

  • 4 Jajka

Etap 7 /11

Delikatnie wmieszaj ubite białka do puszystego żółtkowego kremu za pomocą silikonowej łopatki. Mieszaj delikatnie, aby zachować strukturę musu.

  • 4 Jajka

Etap 8 /11

Dodaj mieszaninę mielonych orzechów laskowych, startego kokosa, kakao i mąki gryczanej i ponownie delikatnie wymieszaj.

  • 140g Mielone orzechy laskowe, przesiane
  • 35g Starty kokos
  • 35g Kakao w proszku
  • 40g Mąka gryczana

Etap 9 /11

Wlej ciasto do natłuszczonej patelni i równomiernie ułóż gruszki na wierzchu. Posyp drobno posiekaną czekoladą i posiekanymi orzechami laskowymi.

  • 2 Dojrzałe gruszki
  • 30g Gianduja albo gorzka czekolada do wypieków (85% kakao)
  • 1łyżka Pokruszone orzechy laskowe z Piemontu
  • Ingenio patelnie i garnki

Etap 10 /11

Wstaw patelnię do piekarnika i zdejmij odpinaną rączkę. Piecz ciasto przez 25 minut.

  • Ingenio patelnie i garnki

Etap 11 /11

Po upieczeniu sprawdź ciasto przy użyciu końcówki noża. Pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
1 godz. 30 min.

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami laskowymi

ratings.NaN

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami laskowymi
Tefal
Tefal
50 min.

Bezglutenowe ciasto owsiane z bananami

ratings.NaN

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Bezglutenowe ciasto owsiane z bananami
Tefal
Tefal
1 godz. 30 min.

Czekoladowe ciasto z cytrusami

ratings.NaN

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Czekoladowe ciasto z cytrusami
KLUB GOTUJACYCH
55 min.

Ciasto czekoladowe z jabłkiem

ratings.4.3

13 Recenzje

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Ciasto czekoladowe z jabłkiem
Tefal
Tefal
45 min.

Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią

ratings.NaN

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią