Bezglutenowe ciasto czekoladowe z gruszkami
- Całkowity czas 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
2 Dojrzałe gruszki
30 g Gianduja albo gorzka czekolada do wypieków (85% kakao)
140 g Mielone orzechy laskowe, przesiane
35 g Starty kokos
35 g Kakao w proszku
40 g Mąka gryczana
4 Jajka
75 g Cukier
80 g Płynny miód
2 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
13 cl Oliwa z oliwek
1 łyżka Pokruszone orzechy laskowe z Piemontu
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Natłuść patelnię o średnicy 26 cm z odpinaną rączką. Odstaw.
Etap 2 /11
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 3 /11
Umyj gruszki, obierz je i przetnij na pół. Usuń nasiona i pokrój na cienkie plasterki. Odstaw. Drobno posiekaj czekoladę. Odstaw.
Etap 4 /11
W dużej misce wymieszaj przesianą mielone orzechy laskowe, starty kokos, kakao i mąkę gryczaną.
Etap 5 /11
Oddziel białka od żółtek. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym, aż masa stanie się jasna i puszysta. Kontynuując mieszanie, powoli wlej oliwę z oliwek, delikatnie mieszając. Odstaw do dużej miski.
Etap 6 /11
Opłucz trzepaczkę i wlej białka jaj. Ubijaj białka, aż staną się miękkie i kremowe.
Etap 7 /11
Delikatnie wmieszaj ubite białka do puszystego żółtkowego kremu za pomocą silikonowej łopatki. Mieszaj delikatnie, aby zachować strukturę musu.
Etap 8 /11
Dodaj mieszaninę mielonych orzechów laskowych, startego kokosa, kakao i mąki gryczanej i ponownie delikatnie wymieszaj.
Etap 9 /11
Wlej ciasto do natłuszczonej patelni i równomiernie ułóż gruszki na wierzchu. Posyp drobno posiekaną czekoladą i posiekanymi orzechami laskowymi.
Etap 10 /11
Wstaw patelnię do piekarnika i zdejmij odpinaną rączkę. Piecz ciasto przez 25 minut.
Etap 11 /11
Po upieczeniu sprawdź ciasto przy użyciu końcówki noża. Pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.