Dahl z czerwonej soczewicy - przepisy Cook4Me | Tefal
Kiszka Ziemniaczana
Przepis według Kiszka Ziemniaczana

Dahl z czerwonej soczewicy

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 5 min.
  • Czas przygotowania
    5 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 215 g Czerwonej soczewicy

  • 0.8 l Dowolnego bulionu

  • 150 ml Przecieru pomidorowego

  • 100 ml Mleka kokosowego z puszki

  • 1 g Po obraniu)

  • 2 Ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka Świeżego imbiru

  • 1 łyżeczka Papryki wędzonej

  • 1 łyżeczka Cynamonu

  • 1 łyżeczka Mielonego kardamonu

  • 1 łyżeczka Kurkumy

  • 1 łyżeczka Mielonych nasion kolendry

  • Płatki chili wg uznania

  • Sól do smaku (w zależności od intensywności bulionu)

  • Natki pietruszki

  • 1 Mały kubek jogurtu naturalnego

  • 2 łyżka Oliwy z oliwek

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Przygotuj składniki.

  • 215g Czerwonej soczewicy
  • 0.8l Dowolnego bulionu
  • 150ml Przecieru pomidorowego
  • 100ml Mleka kokosowego z puszki
  • 1g Po obraniu)
  • 2 Ząbki czosnku
  • 1łyżeczka Świeżego imbiru
  • 1łyżeczka Papryki wędzonej
  • 1łyżeczka Cynamonu
  • 1łyżeczka Mielonego kardamonu
  • 1łyżeczka Kurkumy
  • 1łyżeczka Mielonych nasion kolendry
  • Płatki chili wg uznania
  • Sól do smaku (w zależności od intensywności bulionu)
  • garść Natki pietruszki
  • 1 Mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2łyżka Oliwy z oliwek

Etap 2 /10

Cebulę poszatkuj, a czosnek przeciśnij przez praskę lub także pokrój.

  • 1g Po obraniu)
  • 2 Ząbki czosnku

Etap 3 /10

Przygotuj wszystkie przyprawy. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Soczewicę wypłucz na sitku.

  • 215g Czerwonej soczewicy
  • 1łyżeczka Świeżego imbiru
  • 1łyżeczka Papryki wędzonej
  • 1łyżeczka Cynamonu
  • 1łyżeczka Mielonego kardamonu
  • 1łyżeczka Kurkumy
  • 1łyżeczka Mielonych nasion kolendry
  • Płatki chili wg uznania
  • Sól do smaku (w zależności od intensywności bulionu)

Etap 4 /10

W misie Cook4me rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć cebulę. Smaż przez minutę. Następnie dodaj czosnek i smaż razem kolejną minutę.

  • 1g Po obraniu)
  • 2 Ząbki czosnku
  • 2łyżka Oliwy z oliwek

Etap 5 /10

Po tym czasie wrzuć wszystkie przyprawy: paprykę, cynamon, kardamon, kurkumę i kolendrę oraz imbir. Smaż następną minutę.

  • 1łyżeczka Świeżego imbiru
  • 1łyżeczka Papryki wędzonej
  • 1łyżeczka Cynamonu
  • 1łyżeczka Mielonego kardamonu
  • 1łyżeczka Kurkumy
  • 1łyżeczka Mielonych nasion kolendry

Etap 6 /10

Teraz dodaj wszystkie płyny: bulion, przecier i mleko kokosowe.

  • 0.8l Dowolnego bulionu
  • 150ml Przecieru pomidorowego
  • 100ml Mleka kokosowego z puszki

Etap 7 /10

Dodaj soczewicę i gotuj pod ciśnieniem przez 8 minut.

  • 215g Czerwonej soczewicy

Etap 8 /10

Gotową zupę skosztuj i ewentualnie dopraw jeszcze wg uznania. Jeśli bulion nie był dobrze słony – musisz prawdopodobnie dodać trochę soli.

  • Sól do smaku (w zależności od intensywności bulionu)

Etap 9 /10

Jeśli lubisz rzadszą zupę - możesz dodać jeszcze trochę bulionu. Jeśli odwrotnie – pogotuj dahl przez chwilę - płyn odparuje i uzyskasz pożądaną konsystencję.

Etap 10 /10

Zupę rozlej do małych miseczek. Posyp drobno posiekaną natką pietruszki i polej jogurtem naturalnym. Zajadaj z chrupiącym pieczywem.

  • garść Natki pietruszki
  • 1 Mały kubek jogurtu naturalnego

Podobne przepisy

Tefal
Tefal
21 min.

Sos z czerwonej soczewicy

ratings.NaN

Dahl z czerwonej soczewicy - przepisy Cook4Me | Tefal
Sos z czerwonej soczewicy
Tefal
Tefal
25 min.

Sos z czerwonej soczewicy

ratings.NaN

Dahl z czerwonej soczewicy - przepisy Cook4Me | Tefal
Sos z czerwonej soczewicy
Tefal
Tefal
15 min.

Zupa z czerwonej soczewicy

ratings.4.6

8 Recenzje

Dahl z czerwonej soczewicy - przepisy Cook4Me | Tefal
Zupa z czerwonej soczewicy
Tefal
Tefal
15 min.

Risotto z czerwonej soczewicy

ratings.NaN

Dahl z czerwonej soczewicy - przepisy Cook4Me | Tefal
Risotto z czerwonej soczewicy
Tefal
Tefal
25 min.

Pizza na cieście z czerwonej soczewicy

ratings.NaN

Dahl z czerwonej soczewicy - przepisy Cook4Me | Tefal
Pizza na cieście z czerwonej soczewicy