Domowe batoniki granola
- Całkowity czas 2 godz. 40 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
75 g Płatki owsiane
25 g Komosa ryżowa
20 g Pistacje
20 g Orzechy laskowe
20 g Migdały
75 g Syrop z agawy
30 g Olej kokosowy
1 łyżeczka Cynamon
40 g Rodzynki
40 g Suszone figi
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Wymieszaj płatki owsiane, komosę ryżową, pistacje, orzechy laskowe i migdały w misie urządzenia. Rozpocznij proces gotowania, by je uprażyć.
Etap 2 /8
W międzyczasie w małym rondlu zagotuj syrop z agawy, olej kokosowy i cynamon.
Etap 3 /8
Wlej do dużej miski, a następnie dodaj uprażone składniki, rodzynki i figi. Dobrze wymieszaj.
Etap 4 /8
Wytnij okrąg z papieru do pieczenia i połóż na dnie formy do ciasta mieszczącej się w urządzeniu. Wyłóż mieszankę w formie.
Etap 5 /8
Za pomocą łyżki rozprowadź mieszankę w formie do ciasta, a następnie dociśnij, aby utworzyć zwarte ciasto.
Etap 6 /8
Umieść formę do ciasta w urządzeniu wyposażonym w talerz. Rozpocznij proces gotowania.
Etap 7 /8
Gdy granola się upiecze, pozostaw ją do ostygnięcia w lodówce na co najmniej 2 godziny przed wyjęciem z formy. Następnie pokrój na batony ostrym nożem.
Etap 8 /8
Przechowuj batony w szczelnym pojemniku.
