Szakszuka z jajkami
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
100 g Cebula
2 goździk Czosnek
750 g Czerwona papryka
1 garść Świeża natka pietruszki
1 garść Świeża kolendra
1 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżeczka Mielony kmin rzymski
400 g Pokrojone pomidory
10 cl Woda
Sól, pieprz
4 Jajka
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Umyj i usuń nasiona z czerwonej papryki, a następnie ją posiekaj. Drobno posiekaj pietruszkę i kolendrę.
Etap 2 /5
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie stanie się jednolicie czerwony. Wlej oliwę i smaż cebulę, czosnek i czerwoną paprykę przez około 15 minut.
Etap 3 /5
Dodaj kmin, połowę ziół, pokrojone pomidory i wodę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Etap 4 /5
Zrób 4 wgłębienia w patelni i wbij do nich jajka. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Etap 5 /5
Podawaj z pozostałą częścią aromatycznych ziół posypanych na wierzchu.