Smażony bób z jajkami
- Całkowity czas 21 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 11 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
500 g Świeżego bobu
6 łyżka Oliwy extra vergine
1 szczypta Płatków chilli
1 Mała cebula
3 Jajka
Sól i pieprz
Startego sera Pecorino Romano
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyty bób wrzuć do wrzącej osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Odcedź i przełóż do zimnej wody.
Etap 2 /5
Na szeroką patelnię dodaj 6 łyżek oliwy extra vergine, szczyptę płatków chilli i małą posiekaną cebulkę. Wstaw na niski ogień. W tym czasie obierz bób ze skórki.
Etap 3 /5
Dodaj bób na patelnię i podnieś temperaturę. Przesmaż wszystko przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Etap 4 /5
Zrób trzy wgłębienia. Wbij w każde miejsce po jednym jajku. Oprósz szczyptą soli oraz pieprzu i przykryj pokrywką na 2 minuty.
Etap 5 /5
Podnieś pokrywkę, oprósz wierzch startym serem Pecorino Romano i przykryj jeszcze na minutę. Gotowe!