Ekspresowa tarta z młodymi ziemniakami, dymką i sosem łososiowym
- Całkowity czas 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
Na tartę:
1 Tortilla (placek o średnicy ok. 30 cm)
500 g Ugotowanych młodych ziemniaków
1 pęczek Dymki (posiekanej)
4 Jajka
100 ml Śmietanki 30%
Sól i pieprz – do smaku
Na sos łososiowy:
100 g Wędzonego łososia
200 g Serka śmietankowego
Skórka z połowy pomarańczy (starta)
Kilka listków świeżej mięty
1 łyżka Oleju tłoczonego na zimno
Sól i pieprz – do smaku
Akcesoria
Extra Crisp Forma do ciasta
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Tortillę posmaruj olejem. Włóż ją do formy (posmarowaną stroną do dołu), dociskając ją do brzegów.
Etap 2 /7
Ugotowane ziemniaki pokrój w cząstki, wymieszaj z posiekaną dymką, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż równomiernie na spodzie z tortilli.
Etap 3 /7
W misce roztrzep jajka ze śmietanką, dodaj sól i pieprz, a następnie wlej masę na ziemniaki w foremce.
Etap 4 /7
Cook4me rozgrzej na mocnym smażeniu. Po rozgrzaniu wyłącz program.
Etap 5 /7
Umieść foremkę w nagrzanej misie, załóż nakładkę Extra Crisp, ustaw temperaturę 190°C i piecz przez 30 minut.
Etap 6 /7
Sos łososiowy: Łososia drobno posiekaj i wymieszaj z serkiem śmietankowym. Dodaj startą skórkę z pomarańczy, olej, sól, pieprz oraz posiekaną miętę. Dokładnie wymieszaj.
Etap 7 /7
Upieczoną tartę wyjmij z misy i lekko przestudź. Pokrój na kawałki i podawaj z sosem łososiowym.
