Ekspresowa tarta z młodymi ziemniakami, dymką i sosem łososiowym - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Ekspresowa tarta z młodymi ziemniakami, dymką i sosem łososiowym

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 45 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    30 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

6 osób

  • Na tartę:

  • 1 Tortilla (placek o średnicy ok. 30 cm)

  • 500 g Ugotowanych młodych ziemniaków

  • 1 pęczek Dymki (posiekanej)

  • 4 Jajka

  • 100 ml Śmietanki 30%

  • Sól i pieprz – do smaku

  • Na sos łososiowy:

  • 100 g Wędzonego łososia

  • 200 g Serka śmietankowego

  • Skórka z połowy pomarańczy (starta)

  • Kilka listków świeżej mięty

  • 1 łyżka Oleju tłoczonego na zimno

  • Sól i pieprz – do smaku

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp
  • Forma do ciasta
    Forma do ciasta

Czas przygotowania

Etap 1 /7

Tortillę posmaruj olejem. Włóż ją do formy (posmarowaną stroną do dołu), dociskając ją do brzegów.

  • 1 Tortilla (placek o średnicy ok. 30 cm)
  • Forma do ciasta

Etap 2 /7

Ugotowane ziemniaki pokrój w cząstki, wymieszaj z posiekaną dymką, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż równomiernie na spodzie z tortilli.

  • 500g Ugotowanych młodych ziemniaków
  • 1pęczek Dymki (posiekanej)
  • Sól i pieprz – do smaku

Etap 3 /7

W misce roztrzep jajka ze śmietanką, dodaj sól i pieprz, a następnie wlej masę na ziemniaki w foremce.

  • 4 Jajka
  • 100ml Śmietanki 30%
  • Sól i pieprz – do smaku

Etap 4 /7

Cook4me rozgrzej na mocnym smażeniu. Po rozgrzaniu wyłącz program.

Etap 5 /7

Umieść foremkę w nagrzanej misie, załóż nakładkę Extra Crisp, ustaw temperaturę 190°C i piecz przez 30 minut.

  • Extra Crisp

Etap 6 /7

Sos łososiowy: Łososia drobno posiekaj i wymieszaj z serkiem śmietankowym. Dodaj startą skórkę z pomarańczy, olej, sól, pieprz oraz posiekaną miętę. Dokładnie wymieszaj.

  • Na sos łososiowy:
  • 100g Wędzonego łososia
  • 200g Serka śmietankowego
  • Skórka z połowy pomarańczy (starta)
  • Kilka listków świeżej mięty
  • 1łyżka Oleju tłoczonego na zimno
  • Sól i pieprz – do smaku

Etap 7 /7

Upieczoną tartę wyjmij z misy i lekko przestudź. Pokrój na kawałki i podawaj z sosem łososiowym.