Falafele z komosą ryżową i sałatką
- Całkowity czas 25 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 osoba
6 łyżka Ciecierzycy konserwowej (120 g)
2 łyżka Mąki pełnoziarnistej (20 g)
1 Mały ząbek czosnku (3 g)
20 Cebuli
1 łyżeczka Natki pietruszki (2 g)
3 łyżka Komosy ryżowej (42 g)
1 garść Rukoli (30 g)
1 garść Pomidorków koktajlowych (80 g)
0.33 szt. Ogórka
1 łyżeczka Oliwy z oliwek (5 g)
1 łyżeczka Octu balsamicznego (3 g)
1 łyżeczka Soku z cytryny (5 ml)
1 szczypta Kminu rzymskiego (1 g)
1 szczypta Soli (1 g)
1 szczypta Pieprzu (1 g)
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Odsącz i opłucz ciecierzycę.
Etap 2 /7
W malakserze zmiksuj ciecierzycę, czosnek, cebulę, natkę pietruszki, sok z cytryny.
Etap 3 /7
Dodaj mąkę, dopraw solą, pieprzem i kminem rzymskim. Wymieszaj i wstaw do lodówki na pół godziny.
Etap 4 /7
Ugotuj komosę w osolonej wodzie.
Etap 5 /7
Pokrój warzywa, wymieszaj z rukolą. Skrop oliwą, octem, dopraw solą i pieprzem.
Etap 6 /7
Uformuj małe kotleciki z masy ciecierzycowej.
Etap 7 /7
Włóż do air fryera i piecz w 190°C ok. 15 minut, aż będą złote (możesz obrócić w połowie).
