Frittata z mozzarellą, bazylią i cukinią
- Całkowity czas 20 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 10 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 g Czerwona cebula
250 g Cukinia
120 g Mozzarella
3 łyżka Suszone pomidory
7 Duże jajka
Sól, pieprz
0.5 Posiekana świeża bazylia do ozdoby
20 g Orzeszki piniowe do ozdoby
Akcesoria
Patelnia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz i posiekaj czerwoną cebulę. Umyj i pokrój cukinię na kawałki. Opłucz i pokrój mozzarellę na kawałki. Pokrój suszone pomidory na cienkie plastry. Opłucz i drobno posiekaj bazylię.
Etap 2 /6
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż Thermal-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Dodaj cebulę i cukinię na patelnię i smaż przez 3 do 5 minut na średnim ogniu, aż będą miękkie, często mieszając.
Etap 3 /6
W międzyczasie ubij jajka, sól i pieprz w misce.
Etap 4 /6
Wylej jajka na warzywa na patelni. Zostaw na około 4 minuty, unosząc brzegi, aby nieugotowane jajko ze środka mogło pod nimi się przelać. Dodaj mozzarellę i suszone pomidory na wierzch.
Etap 5 /6
Aby zdjąć fritattę z patelni, przeciągnij łopatką wokół zewnętrznej krawędzi i pod spodem, aż będziesz mógł ją przesunąć lub podnieść na deskę do krojenia lub talerz.
Etap 6 /6
Podziel na 4 kawałki i udekoruj orzeszkami piniowymi oraz posiekaną świeżą bazylią. Serwuj na ciepło lub zimno.
