Frittata z mozzarellą, bazylią i cukinią - przepisy Patelnie i Garnki | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Frittata z mozzarellą, bazylią i cukinią

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 20 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    10 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 250 g Czerwona cebula

  • 250 g Cukinia

  • 120 g Mozzarella

  • 3 łyżka Suszone pomidory

  • 7 Duże jajka

  • Sól, pieprz

  • 0.5 Posiekana świeża bazylia do ozdoby

  • 20 g Orzeszki piniowe do ozdoby

Akcesoria

  • Patelnia
    Patelnia

Czas przygotowania

Etap 1 /6

Obierz i posiekaj czerwoną cebulę. Umyj i pokrój cukinię na kawałki. Opłucz i pokrój mozzarellę na kawałki. Pokrój suszone pomidory na cienkie plastry. Opłucz i drobno posiekaj bazylię.

  • 250g Czerwona cebula
  • 250g Cukinia
  • 120g Mozzarella
  • 3łyżka Suszone pomidory
  • 0.5 Posiekana świeża bazylia do ozdoby

Etap 2 /6

Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż Thermal-Signal stanie się całkowicie czerwony, zanim dodasz składniki. Dodaj cebulę i cukinię na patelnię i smaż przez 3 do 5 minut na średnim ogniu, aż będą miękkie, często mieszając.

Etap 3 /6

W międzyczasie ubij jajka, sól i pieprz w misce.

  • 7 Duże jajka
  • Sól, pieprz

Etap 4 /6

Wylej jajka na warzywa na patelni. Zostaw na około 4 minuty, unosząc brzegi, aby nieugotowane jajko ze środka mogło pod nimi się przelać. Dodaj mozzarellę i suszone pomidory na wierzch.

Etap 5 /6

Aby zdjąć fritattę z patelni, przeciągnij łopatką wokół zewnętrznej krawędzi i pod spodem, aż będziesz mógł ją przesunąć lub podnieść na deskę do krojenia lub talerz.

Etap 6 /6

Podziel na 4 kawałki i udekoruj orzeszkami piniowymi oraz posiekaną świeżą bazylią. Serwuj na ciepło lub zimno.

  • 20g Orzeszki piniowe do ozdoby