Jogurt truskawkowy z mascarpone i bazylią
- Całkowity czas 5 godz. 30 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 10 min.
Gotowanie - 4 godz.
Studzenie
Składniki
3 porcje
2.25 l Mleko pełnotłuste
705 g Truskawki
120 g Cukier drobny
570 g Mascarpone
6 łyżka Posiekana świeża bazylia
360 g Cały jogurt naturalny
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Wlej mleko do rondla. Za pomocą trzepaczki regularnie mieszaj i doprowadzaj do wrzenia. Wyłącz kuchenkę. Pozostaw do ostygnięcia mieszaniny (ok. 35-40°C).
Etap 2 /6
Umyj, usuń łodygi i pokrój dwie trzecie truskawek. Gotuj je w rondlu na małym ogniu z cukrem i 1 łyżką wody, aż się rozpuszczą i pokryją cukrem. Regularnie mieszaj szpatułką. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wylej kompot truskawkowy na dno słoików.
Etap 3 /6
Mascarpone i bazylię zmiksuj w blenderze, aż uzyskasz zielone purée. Dodaj ciepłe mleko i jogurt i mieszaj, aż mieszanina będzie gładka. Mieszankę rozdziel pomiędzy słoiki, bardzo delikatnie wylewając ją na truskawki. Załóż pokrywki.
Etap 4 /6
Mieszankę rozdziel pomiędzy słoiki, bardzo delikatnie wylewając ją na truskawki. Załóż pokrywki. Włóż nieprzywierającą formę do pieczenia do Cake Factory Infinity, a następnie umieść w niej słoiki. Uruchom program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 5 /6
Pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin
Etap 6 /6
Tuż przed podaniem do jogurtu dodaj pozostałe świeże truskawki, umyte, odszypułkowane i pokrojone na kawałki.





