Frytki domowe
- Całkowity czas 45 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
700 g Świeże frytki
3 łyżka Oliwa z oliwek
3 łyżka Papryka mielona
Sól i pieprz
Zioła prowansalskie lub czosnek w proszku
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyj ziemniaki, obierz je i dobrze wysusz. Pokrój je w plastry o grubości około 1 cm, upewniając się, że są jednolitej wielkości, aby równomiernie się smażyły.
Etap 2 /5
W dużym naczyniu wymieszaj frytki z oliwą z oliwek, papryką mieloną, solą i pieprzem. Jeśli chcesz, dodaj trochę ziół prowansalskich lub czosnku w proszku dla dodatkowego smaku.
Etap 3 /5
Umieść frytki w urządzeniu, unikając nakładania ich na siebie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 4 /5
Potrząśnij koszykiem w połowie gotowania, aby frytki równomiernie się smażyły.
Etap 5 /5
Otwórz urządzenie obiema rękoma i wyjmij frytki. Podawaj od razu i ciesz się smakiem z sosem według wyboru!