Krewetki z patelni z sosem chermoula
- Całkowity czas 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 5 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 wiązka Kolendra
1 wiązka Natka pietruszki
4 goździk Czosnek
2 Sok z cytryny
2 łyżeczka Kmin rzymski
3 łyżeczka Papryka mielona
1 łyżeczka Sól
20 cl Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Płatki chili
600 g Surowe krewetki, obrane i oczyszczone
1 łyżka Olej neutralny
1 łyżka Masło
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj sos chermoula. W blenderze zmiksuj natkę pietruszki, kolendrę (bez łodyżek), przyprawy, sól, czosnek, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Przechowuj w lodówce.
Etap 2 /5
W dużej misce wymieszaj krewetki z połową sosu chermoula. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby się zamarynowały.
Etap 3 /5
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z oliwą i masłem. Poczekaj, aż Thermo-Signal całkowicie się zarumieni, zanim wrzucisz składniki.
Etap 4 /5
Dodaj marynowane krewetki na patelnię i smaż około 4–5 minut, regularnie przewracając, aż będą dobrze ugotowane i złociste.
Etap 5 /5
Podawaj grillowane krewetki z pozostałym sosem chermoula.