Wielkie ciastko z czekoladą i orzechami pekan
- Całkowity czas 35 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
0.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
250 g Mąka pszenna
150 g Masło niesolone
150 g Cukier brązowy
2 szczypta Fleur de sel
1 Ubite jajko
60 g Pokruszone orzechy pekan
60 g Małe kostki czekolady
Akcesoria
Ingenio patelnie i garnki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Zdejmij uchwyt Ingenio podczas gotowania na kuchence i/lub w piekarniku.
Etap 2 /6
Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką. Połóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Etap 3 /6
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik Thermo-Signal całkowicie stanie się jednolicie czerwony. Roztop masło. Dodaj cukier i fleur de sel. Wymieszaj.
Etap 4 /6
Delikatnie ubij jajko i dodaj je do masła, cukru i fleur de sel. Wymieszaj trzepaczką, uzyskasz gęstą masę. Dodaj ją do mieszanki mąki i proszku w 3 partiach i wymieszaj drewnianą łyżką.
Etap 5 /6
Rozprowadź ciasto na blasze do pieczenia, tworząc duży, okrągły kształt. Posyp orzechami pekan i kawałkami czekolady, a następnie lekko je wciśnij w ciasto. Piecz przez 20 minut, kontrolując stopień zrumienienia ciasta.
Etap 6 /6
Przełóż ciasto na talerz do serwowania i podawaj na ciepło.