Giczki jagnięce duszone w piwie
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
2 Giczki jagnięce (ok. 500 g)
200 g Białej cebuli
15 g Czosnku
200 g Marchwi
150 g Boczniaków
50 ml Oleju
1 łyżka Mąki pszennej
3 Gałązki tymianku
1 gałązka Rozmarynu
500 ml Jasnego piwa
80 g Miodu
5 szt. Ziela angielskiego
1 liść Laurowy
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Giczki jagnięce natrzyj solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew obierz i pokrój na kawałki o długości około 3 cm. Czosnek drobno posiekaj. Boczniaki pokrój w grube paski.
Etap 2 /8
W osobnym naczyniu wymieszaj piwo z miodem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Etap 3 /8
W Cook4me włącz „mocne smażenie”. W międzyczasie obtocz giczki w mące.
Etap 4 /8
Wlej olej do rozgrzanej misy i obsmaż giczki na złoty kolor – około 2,5 minuty z każdej strony.
Etap 5 /8
Wyjmij mięso, a do pozostałego tłuszczu dodaj cebulę, czosnek, marchew, boczniaki oraz resztę mąki pozostałej po obtaczaniu mięsa. Włącz „średnie smażenie” i smaż przez 7 minut, mieszając składniki co minutę.
Etap 6 /8
Do misy włóż z powrotem giczki, wlej piwo z miodem, dodaj tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i liść laurowy. Dopraw trzema szczyptami soli i jedną szczyptą pieprzu.
Etap 7 /8
Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 30 minut.
Etap 8 /8
Po zakończeniu gotowania otwórz pokrywę. Na talerz wyłóż giczkę wraz z warzywami i polej całość sosem. Danie doskonale smakuje z ziemniakami lub kaszą bulgur. Na koniec udekoruj świeżymi ziołami.