Golonka wieprzowa w sosie jabłkowo-selerowo-imbirowym - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Golonka wieprzowa w sosie jabłkowo-selerowo-imbirowym

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 31 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    16 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

2 osób

  • 2 Golonki wieprzowe tylne (ok. 1,5 kg)

  • 40 g Imbiru świeżego

  • 350 g Cebuli cukrowej

  • 200 g Selera korzeniowego

  • 30 g Czosnku (ok. 6–7 ząbków)

  • 6 Ziaren ziela angielskiego

  • 2 Liście laurowe

  • 150 g Miodu gryczanego

  • 20 g Sosu Worcestershire

  • 80 g Sosu sojowego

  • 1 l Soku jabłkowego tłoczonego

  • 20 ml Oleju

  • Sól

  • Pieprz

Akcesoria

  • Extra Crisp
    Extra Crisp

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Dzień wcześniej natrzyj golonki solą i pieprzem, obłóż zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Odstaw do lodówki na całą noc.

  • 2 Golonki wieprzowe tylne (ok. 1,5 kg)
  • 6 Ziaren ziela angielskiego
  • 2 Liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz

Etap 2 /9

Cebulę i selera pokrój w kostkę 2×2 cm, czosnek lekko zmiażdż.

  • 350g Cebuli cukrowej
  • 200g Selera korzeniowego
  • 30g Czosnku (ok. 6–7 ząbków)

Etap 3 /9

Włóż golonki do misy Cook4me. Dodaj resztę składników. Zalej całość sokiem jabłkowym.

  • 2 Golonki wieprzowe tylne (ok. 1,5 kg)
  • 40g Imbiru świeżego
  • 350g Cebuli cukrowej
  • 200g Selera korzeniowego
  • 30g Czosnku (ok. 6–7 ząbków)
  • 150g Miodu gryczanego
  • 20g Sosu Worcestershire
  • 80g Sosu sojowego
  • 1l Soku jabłkowego tłoczonego

Etap 4 /9

Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 1 godzinę 10 minut.

Etap 5 /9

Po zakończeniu gotowania wyjmij golonki szczypcami i odłóż na chwilę. Po ostygnięciu osusz je ręcznikiem papierowym, natrzyj olejem i lekko posól.

  • 20ml Oleju
  • Sól

Etap 6 /9

Składniki, które pozostały w misie zblenduj blenderem ręcznym na gładką konsystencję i przelej przez sito do rondelka.

Etap 7 /9

Włóż golonki z powrotem do czystej misy urządzenia.

Etap 8 /9

Załóż nakładkę Extra Crisp i ustaw 200°C na 16 minut.

  • Extra Crisp

Etap 9 /9

Podawaj golonkę polaną gorącym sosem z puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. Udekoruj świeżym tymiankiem.