Golonka wieprzowa w sosie jabłkowo-selerowo-imbirowym
- Całkowity czas 31 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 16 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
2 Golonki wieprzowe tylne (ok. 1,5 kg)
40 g Imbiru świeżego
350 g Cebuli cukrowej
200 g Selera korzeniowego
30 g Czosnku (ok. 6–7 ząbków)
6 Ziaren ziela angielskiego
2 Liście laurowe
150 g Miodu gryczanego
20 g Sosu Worcestershire
80 g Sosu sojowego
1 l Soku jabłkowego tłoczonego
20 ml Oleju
Sól
Pieprz
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Dzień wcześniej natrzyj golonki solą i pieprzem, obłóż zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Odstaw do lodówki na całą noc.
Etap 2 /9
Cebulę i selera pokrój w kostkę 2×2 cm, czosnek lekko zmiażdż.
Etap 3 /9
Włóż golonki do misy Cook4me. Dodaj resztę składników. Zalej całość sokiem jabłkowym.
Etap 4 /9
Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 1 godzinę 10 minut.
Etap 5 /9
Po zakończeniu gotowania wyjmij golonki szczypcami i odłóż na chwilę. Po ostygnięciu osusz je ręcznikiem papierowym, natrzyj olejem i lekko posól.
Etap 6 /9
Składniki, które pozostały w misie zblenduj blenderem ręcznym na gładką konsystencję i przelej przez sito do rondelka.
Etap 7 /9
Włóż golonki z powrotem do czystej misy urządzenia.
Etap 8 /9
Załóż nakładkę Extra Crisp i ustaw 200°C na 16 minut.
Etap 9 /9
Podawaj golonkę polaną gorącym sosem z puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. Udekoruj świeżym tymiankiem.
