Grecka pita
- Całkowity czas 1 godz. 57 min.
- 1 godz. 30 min.
Czas przygotowania - 24 min.
Gotowanie - 3 min.
Studzenie
Składniki
4 sztuki
380 g Mąki
230 ml Gorącej wody
7 g Suszonych drożdży
1 łyżeczka Cukru
1 łyżeczka Soli
2 łyżka Oliwy z oliwek
2 łyżka Oliwy z oliwek
Akcesoria
Płyta do panini
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do miski wsypujemy mąkę , 1 łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek i mieszamy składniki
Etap 2 /6
Do gorącej wody wsypujemy 1 łyżeczkę cukru I 7g drożdży suchych i mieszamy. Czekamy aż drożdże zaczną pracować
Etap 3 /6
Rozpuszczone drożdże wlewamy do miski z mąką i wygniatamy ciasto. Ma być lekko przyklejające się do rąk
Etap 4 /6
Do pustej miski wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i smarujemy ją tą oliwą. Wkładamy do niej ciasto i nakrywamy zwilżoną szmatką . Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
Etap 5 /6
Po godzinie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy je na 4 równe części i formujemy kule . Nakrywamy tą samą szmatką i odstawiamy na 30min
Etap 6 /6
Po 30min kule rospłaczamy na placki około 2cm grubości i wkładamy do grilla elite rozgrzanego na programie kanapki panini i wypiekamy do drugiego stopnia ( około 3min )