Gulasz z dzika
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
5 osób
800 g Mięsa z dzika na gulasz
1 Cebula
2 Ząbki czosnku
1 łyżka Oleju do smażenia
Masła
50 ml Czerwonego wytrawnego wina (np. burgund, cabernet, merlot)
100 ml Bulionu wołowego lub warzywnego
2 łyżeczka Rozmarynu (świeżego lub suszonego)
5 Liści laurowych
Sól, pieprz do smaku
Masło (opcjonalnie do zagęszczenia)
Natka pietruszki do dekoracji
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Mięso pokrój w kostkę, cebulę w pióra, czosnek drobno posiekaj.
Etap 2 /9
Obtocz dzika w mące (można pominąć).
Etap 3 /9
Włącz „mocne smażenie ”, dodaj olej i 1 łyżkę masła.
Etap 4 /9
Obsmaż mięso partiami (musi być zrumienione ze wszystkich stron). Odkładaj na bok.
Etap 5 /9
Wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 2–3 minuty.
Etap 6 /9
Do garnka włóż z powrotem dzika. Wciąż smażąc, zalej wszystko winem i bulionem.
Etap 7 /9
Dodaj wszystkie przyprawy. Pozwól winu odparować lekko.
Etap 8 /9
Gotuj pod ciśnieniem w trybie express przez 30 minut.
Etap 9 /9
Podawaj z ulubiona kaszą lub ziemniakami. Smacznego!
