Gulasz z dzika - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Gulasz z dzika

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

5 osób

  • 800 g Mięsa z dzika na gulasz

  • 1 Cebula

  • 2 Ząbki czosnku

  • 1 łyżka Oleju do smażenia

  • Masła

  • 50 ml Czerwonego wytrawnego wina (np. burgund, cabernet, merlot)

  • 100 ml Bulionu wołowego lub warzywnego

  • 2 łyżeczka Rozmarynu (świeżego lub suszonego)

  • 5 Liści laurowych

  • Sól, pieprz do smaku

  • Masło (opcjonalnie do zagęszczenia)

  • Natka pietruszki do dekoracji

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Mięso pokrój w kostkę, cebulę w pióra, czosnek drobno posiekaj.

  • 800g Mięsa z dzika na gulasz
  • 1 Cebula
  • 2 Ząbki czosnku

Etap 2 /9

Obtocz dzika w mące (można pominąć).

  • 800g Mięsa z dzika na gulasz

Etap 3 /9

Włącz „mocne smażenie ”, dodaj olej i 1 łyżkę masła.

  • 1łyżka Oleju do smażenia
  • Masła

Etap 4 /9

Obsmaż mięso partiami (musi być zrumienione ze wszystkich stron). Odkładaj na bok.

Etap 5 /9

Wrzuć cebulę i czosnek. Smaż 2–3 minuty.

  • 1 Cebula
  • 2 Ząbki czosnku

Etap 6 /9

Do garnka włóż z powrotem dzika. Wciąż smażąc, zalej wszystko winem i bulionem.

  • 50ml Czerwonego wytrawnego wina (np. burgund, cabernet, merlot)
  • 100ml Bulionu wołowego lub warzywnego

Etap 7 /9

Dodaj wszystkie przyprawy. Pozwól winu odparować lekko.

  • 2łyżeczka Rozmarynu (świeżego lub suszonego)
  • 5 Liści laurowych
  • Sól, pieprz do smaku

Etap 8 /9

Gotuj pod ciśnieniem w trybie express przez 30 minut.

Etap 9 /9

Podawaj z ulubiona kaszą lub ziemniakami. Smacznego!