Zapiekany kalafior z labneh paprykowym - przepisy Cook4Me | Tefal
Jurek Sobieniak
Przepis według Jurek Sobieniak

Zapiekany kalafior z labneh paprykowym

ratings.0

- /5 -

  • Całkowity czas 10 min.
  • Czas przygotowania
    10 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

1 sztuk

  • 1 Główka kalafiora

  • 1 Główka czosnku

  • Kminu rzymskiego

  • 10 g Papryki słodkiej

  • 1 g Papryki chilli w płatkach

  • 50 ml Oleju

  • 400 g Labneh

  • 1 łyżka Pasta z pieczonej papryki

  • Sól

  • Pieprz

  • Woda

Czas przygotowania

Etap 1 /9

W Cook4me włącz mocne smażenie.

Etap 2 /9

Obierz kalafiora i wytnij głąb.

  • 1 Główka kalafiora

Etap 3 /9

Do nagrzanej misy wlej olej, dodaj obrane ząbki czosnku, kmin rzymski, słodką paprykę i płatki chili. Całość wymieszaj, aby przyprawy rozpuściły się w tłuszczu.

  • 1 Główka czosnku
  • Kminu rzymskiego
  • 10g Papryki słodkiej
  • 1g Papryki chilli w płatkach
  • 50ml Oleju

Etap 4 /9

Wrzuć kalafiora i obtocz go tak, aby w całości pokryty był aromatycznym olejem.

Etap 5 /9

Wlej do misy 100 ml wody i przejdź do gotowania pod ciśnieniem.

  • Woda

Etap 6 /9

Włącz mocne smażenie. Smaż kalafiora mieszając i obracając go co 30 sekund. Posól.

  • Sól

Etap 7 /9

Do labneh dodaj odrobinę soli. Wyłóż 3 solidne łyżki na talerz i rozsmaruj.

  • 400g Labneh
  • Sól

Etap 8 /9

Do drugiej połowy labneh dodaj pastę z pieczonej papryki i również wyłóż na środek talerza.

  • 1łyżka Pasta z pieczonej papryki

Etap 9 /9

Pokrojonego kalafiora wyłóż na labneh, a na wierzchu wyłóż gęsty sos ze smażenia.