Koncentrat do świątecznej herbaty zimowej
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
700 mililitrów
1 l Soku z pomarańczy (najlepiej NFC lub świeżo wyciskany)
35 g Świeżego imbiru
0.5 Cytryny
4 Laski cynamonu
6 Gwiazdek anyżu
15 Goździków
3 łyżka Brązowego cukru
600 ml Wody
3 łyżeczka Herbaty liściastej Earl Grey
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj składniki. Imbir i cytrynę pokrój w plasterki.
Etap 2 /5
Do misy Cook4me dodaj pokrojoną cytrynę, imbir, cynamon, anyż, goździki, sok z pomarańczy oraz brązowy cukier.
Etap 3 /5
Włącz średnie smażenie na 25 minut. Po 20 minutach wlej napar herbaciany. Napar: w osobnym rondelku zagotuj wodę, wyłącz grzanie, wsyp herbatę i zaparzaj 10 minut. Przecedź, wlej do Cook4me i gotuj pozostałe 5 minut.
Etap 4 /5
Po zakończeniu najlepiej pozostaw koncentrat do całkowitego wystudzenia razem z dodatkami (nie odcedzaj).
Etap 5 /5
Po schłodzeniu odcedź płyn. Możesz przechowywać go w lodówce lub zapasteryzować w butelce czy słoiku.
