Konfitura z jagód z imbirem i liśćmi kafiru
- Całkowity czas 5 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
1 kg Jagód
250 g Cukru brązowego (opcjonalnie białego)
30 g Świeżego imbiru
4 łodyga Trawy cytrynowej
200 g Wody
30 g Soku z cytryny
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Oczyść jagody z listków i ewentualnych leśnych zanieczyszczeń.
Etap 2 /5
Obierz imbir i drobno go posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny.
Etap 3 /5
Wszystkie składniki umieść w misie Cook4me.
Etap 4 /5
Włącz delikatne smażenie i gotuj całość przez około 35 minut, regularnie mieszając. Uwaga: W końcowej fazie podsmażania konfitura zaczyna gęstnieć – bardzo ważne jest wtedy częste mieszanie, by uniknąć przypalenia.
Etap 5 /5
Gorącą konfiturę przelej do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij. Jeśli nie zamierzasz utrwalać konfitury poprzez wekowanie w słoikach przełóż ją do wybranego naczynia i pozostaw do schłodzenia.





