Makaron z liśćmi rzodkiewki i pesto
- Całkowity czas 25 min.
- 5 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
80 g Liście rzodkiewki
1 goździk Czosnek
40 g Ziarna słonecznika
0.5 Organiczna, niewoskowana cytryna
5 cl Oliwa z oliwek
10 g Świeża pietruszka płaskolistna
Sól
1 garść Liście rzodkiewki
24 Orzechy włoskie
4 Szalotki
4 goździk Czosnek
450 g Makaron świderki
1 łyżka Oliwa z oliwek
1 łyżeczka Utarta gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
10 g Utarty parmezan
Akcesoria
Patelnia Rondel
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj pesto z liści rzodkiewki: umyj, posegreguj i osusz liście rzodkiewki. Obierz i przekrój czosnek na pół.
Etap 2 /9
Upraż ziarna słonecznika na gorącej patelni. Mieszaj cały czas, aby uzyskać równomierny kolor z każdej strony.
Etap 3 /9
Zmiksuj czosnek, skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, liście rzodkiewki, pietruszkę i sól w blenderze, aż uzyskasz kremowe i jednolite pesto.
Etap 4 /9
Do makaronu: opłucz liście rzodkiewki pod zimną wodą. Usuń przebarwione lub zwiędłe liście. Osusz je i grubo posiekaj.
Etap 5 /9
Przekrój orzechy włoskie na pół. Upraż je w rozgrzanym piekarniku przez około 5 minut. Obierz i drobno posiekaj szalotki oraz czosnek.
Etap 6 /9
Wlej osoloną wodę do rondla i doprowadź do wrzenia. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Etap 7 /9
Rozgrzej patelnię i poczekaj, aż wskaźnik termiczny stanie się całkowicie czerwony. Smaż szalotki i czosnek na oliwie z oliwek, mieszając okazjonalnie przez około 2 minuty.
Etap 8 /9
Dodaj liście rzodkiewki, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gotuj przez 1 minutę. Zdejmij z ognia.
Etap 9 /9
Odcedź makaron i przełóż go na patelnię. Umieść patelnię ponownie na małym ogniu i połącz makaron z warzywami. Dopraw pieprzem i podawaj z parmezanem i uprażonymi orzechami włoskimi.