Krem z białych warzyw z karmelizowaną gruszką - przepisy Cook4Me | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Krem z białych warzyw z karmelizowaną gruszką

Review 5 stars (average)

- /5 -

  • Całkowity czas 15 min.
  • Czas przygotowania
    15 min.
  • Gotowanie
    0 min.
  • Studzenie
    0 min.

Składniki

4 osób

  • 1.5 l Wywaru warzywnego

  • 2 łyżka Masła

  • 1 Por

  • 1 Pietruszka

  • ¼ kalafiora

  • ¼ selera

  • 2 Gruszki

  • 1 Cebula

  • 4 Ząbki czosnku

  • 4 Ziemniaki na puree

  • Sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka Miodu

  • Masło

Czas przygotowania

Etap 1 /10

Przygotuj składniki.

  • 1.5l Wywaru warzywnego
  • 2łyżka Masła
  • 1 Por
  • 1 Pietruszka
  • ¼ kalafiora
  • ¼ selera
  • 2 Gruszki
  • 1 Cebula
  • 4 Ząbki czosnku
  • 4 Ziemniaki na puree
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1łyżka Miodu
  • Masło

Etap 2 /10

Pokrój pora w plastry, pietruszkę w dużą kostkę, ziemniaki i cebulę w kostkę, gruszki w półksiężyce. Kalafiora podziel na różyczki.

  • 1 Por
  • 1 Pietruszka
  • ¼ kalafiora
  • 2 Gruszki
  • 1 Cebula
  • 4 Ziemniaki na puree

Etap 3 /10

Włącz mocne smażenie. Dodaj masło i rozpuść.

  • 2łyżka Masła

Etap 4 /10

Dodaj cebulę, pora i czosnek. Przesmaż przez około 10 minut na złoty kolor.

  • 1 Por
  • 1 Cebula
  • 4 Ząbki czosnku

Etap 5 /10

Dodaj kalafiora, ziemniaki, pietruszkę, selera. Podsmażaj jeszcze przez 5-10 minut.

  • 1 Pietruszka
  • ¼ kalafiora
  • ¼ selera
  • 4 Ziemniaki na puree

Etap 6 /10

Dodaj łyżeczkę soli i pieprzu. Zalej całość wywarem.

  • 1.5l Wywaru warzywnego
  • Sól i pieprz do smaku

Etap 7 /10

Gotuj pod ciśnieniem w trybie ekspres przez 10 minut.

Etap 8 /10

Całość zupy zblenduj na gładki krem. Przelej do innego naczynia. Umyj misę.

Etap 9 /10

Włącz mocne smażenie. Dodaj 1 łyżkę masła i miodu. Ułóż w garnku pokrojone gruszki. Smaż przez około 5 minut z każdej strony.

  • 2 Gruszki
  • 1łyżka Miodu
  • Masło

Etap 10 /10

Tak przygotowanymi gruszkami dekoruj krem.